LE FIGARO (Franţa). Atena și-a exprimat dorința de a readuce australieni sau chinezi în vacanță acum, în timp ce zona Schengen se presupune că este închisă.
Turismul este crucial pentru economia elenă. Cel mai mare angajator al țării, reprezintă 18% din PIB. Totuși, sectorul este la fel de volatil cât şi sezonier: 75% din sejururi au loc între lunile mai și septembrie. Este suficient să spunem că sezonul 2020 riscă să fie penalizat foarte mult de închiderea granițelor instituită pentru a lupta împotriva răspândirii bolii Covid-19.
Țara tocmai și-a redeschis ușile pentru europeni, după câteva luni de închidere. Mai multe avioane de la Bruxelles, Paris, Amsterdam, Viena sau Munchen au putut ateriza luni pe aeroportul din Atena. Însă Grecia intenționează să primească turişti veniţi din zone mult mai îndepărtate şi a invitat călători din mai multe regiuni din afara UE, precum Australia, Noua Zeelandă, Japonia, Coreea de Sud sau China să vină să își petreacă vacanța. pe teritoriul său. Dar poate face acest lucru când granițele exterioare ale spațiului Schengen sunt închise de la jumătatea lunii martie?
Autoritățile diverselor executive europene au insistat că barierele spațiului Schengen sunt insurmontabile, dar nu există, în realitate, niciun mecanism obligatoriu care să aplice această decizie. "Din punct de vedere juridic, statele membre sunt cele care controlează jocul și sunt responsabile pentru decizia finală", se spune din partea Comisiei Europene.
Acestea din urmă rămân suverane. Mandatul aprobat de Comisia Europeană poate face posibilă coordonarea ridicării frontierelor externe, dar exclude orice constrângere. Dacă un stat dorește să își redeschidă frontiera, poate face acest lucru". Rămân "canalele diplomatice" pentru a încerca să convingă un posibil stat recalcitrant.
Să nu uităm că spațiul Schengen este format din 26 de țări, dintre care 22 sunt membre ale Uniunii Europene și patru sunt din afara UE (Elveția, Islanda, Norvegia și Liechtenstein). În schimb, 5 dintre acestea nu fac parte din această zonă a liberei circulații (Irlanda, Bulgaria, Croația, Cipru și România). Prin urmare, sunt 26 de decizii pe care Comisia încearcă să le coordoneze, deoarece, reamintește aceasta, "libera circulație a resortisanților din țări terțe care au intrat în spațiul Schengen înseamnă că aceste decizii ale unui stat membru pot avea impact asupra celorlalte state membre".
În prezent, Bruxelles-ul recomandă ca frontierele externe ale spaţiului Schengen să nu fie deschise înainte de 1 iulie. Deşi multe state decid să urmeze aceste recomandări, altele şi-au luat deja unele libertăți. Din luna aprilie deja, Grecia, în plină închidere, a decis să aducă pe teritoriul său o serie de albanezi pentru a compensa deficitul de lucrători sezonieri pe câmpurile țării.
Comisia a încercat anterior să armonizeze deciziile privind închiderile interne din UE. În zadar: fiecare stat a ales să își aplice propriile reguli. În timp ce Comisia recomanda "eliminarea controalelor la frontierele interne până cel târziu pe 15 iunie", mai multe state precum Danemarca, Finlanda sau Ungaria au ales să își deschidă teritoriul doar unui număr extrem de limitat de călători. Altele, precum Suedia și Olanda, nu au aplicat niciodată restricții. Din nou, ultimul cuvânt îl au statele.
Oare, invitaţia Greciei va fi acceptată? Nimic nu este mai puțin sigur. Australia, de exemplu, le interzice în prezent cetăţenilor săi să părăsească teritoriul În plus, întrucât nu este posibilă conectarea directă a celor două țări, călătoria ar necesita o escală pe un aeroport din Asia sau din Orientul Mijlociu. Escală care ar presupune o carantină pentru călători la sosirea lor în Grecia, conform propriilor reguli stabilite de Atena. (Rador)