Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR) a anunţat că s-au virat pentru tinerii fermieri din România o nouă tranșă de bani în conturile beneficiarilor PNDR în valoare totală de peste 7,5 milioane de euro (7.544.772 euro). Sumele compensații aferente măsurilor de mediu și climă.
Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR) a virat în această săptămână o nouă tranșă de bani în conturile beneficiarilor PNDR în valoare totală de peste 7,5 milioane de euro (7.544.772 euro).
Plățile au fost efectuate pentru a deconta investițiile în mediul rural realizate de către tinerii și micii fermieri, prin intermediul Programului Național de Dezvoltare Rurală 2014 – 2020, dar și pentru plățile compensatorii aferente măsurilor de mediu și climă.
Banii au fost deja viraţi în conturile tinerilor fermieri
Astfel, pentru beneficiarii submăsurilor 6.1 „ Sprijin pentru instalarea tinerilor fermieri ” și 6.3 „ Sprijin pentru dezvoltarea fermelor mici ”, AFIR a efectuat începând cu 29 martie 2022 plăți în valoare de aproximativ 7 milioane de euro, sume provenite din fonduri EURI – Instrumentul de Redresare al Uniunii Europene.
De asemenea, AFIR a aprobat și 554.772 euro pentru plățile compensatorii către fermierii care au accesat măsurile privind agromediu și climă, agricultură ecologică și constrângeri naturale.
Fondurile publice nerambursabile, gestionate de AFIR, se plătesc ca urmare a cererilor de plată depuse de către beneficiarii Programului Național de Dezvoltare Rurală, în conformitate cu contractele de finanțare încheiate, după ce au fost verificate și autorizate la plată.
AFIR - Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale, alte inveştiţii din fonduri europene
AFIR a autorizat și plătit, în cursul săptămânii trecute, fonduri europene în valoare totală de 17,6 milioane de euro (17.568.016 euro) pentru investițiile finanțate prin intermediul PNDR 2020.
Plățile care intră în conturile beneficiarilor reprezintă un sprijin concret pentru modernizarea agriculturii, pentru dezvoltarea satului românesc. Încurajez fermierii să continue să aplice pentru finanțările prin programele pe care le derulăm. Îi asigur că au tot sprijinul din partea noastră pentru a continua să-și dezvolte afacerile, a declarat Adrian Chesnoiu, ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale.
În legătură cu rezerva de alimente, ministrul Chesnoiu a declarat că România produce suficient şi nu este motiv de îngrijorate
România produce suficiente alimente pentru a asigura necesarul de consum al populației. Suntem în dialog cu producătorii, distribuitorii și comercianții, monitorizăm în permanență situația stocurilor și nu există niciun fel de motiv de îngrijorare. De aceea îi rog pe români să nu se lase atrași în spirala informațiilor alarmiste cu privire la eventuale dezechilibre pe piața alimentelor, a precizat ministrul Agriculturii.