Se dau 1250 de lei de persoană! Ce condiții trebuie să îndeplinești pentru a fi printre beneficiari

Sursa: arhiva EVZ

Concediul și indemnizația de creștere a copilului se acordă, potrivit OUG 111/2010, persoanelor care, în ultimii doi ani anteriori datei nașterii copilului, au realizat venituri cel puțin 12 luni din salarii, activități independente, drepturi de proprietate intelectuală, activități agricole, silvicultură sau piscicultură.

Concediul de creștere se acordă până când copilul împlinește doi ani (sau trei ani, dacă are handicap). Indemnizația aferentă concediului este de 85% din media veniturilor nete din ultimele 12 luni din ultimii doi ani anteriori datei nașterii copilului. Indemnizația poate avea un cuantum între 1.250 și 8.500 de lei.

Aproape două treimi dintre beneficiarii din judeţul Botoşani primesc suma minimă, respectiv 1.250 de lei pe lună, în timp ce doar câteva mame primesc cuantumul maxim, respectiv 8.500 de lei lunar.

Câte familii au beneficiat de acest ajutor la nivel naţional

La nivel național, numărul persoanelor care au beneficiat de ajutor pentru creşterea copilului a fost, în luna noiembrie a acestui an, de  173.636, în urcare uşoară faţă de luna octombrie când au fost 172.907 de beneficiari. În noiembrie, cele mai multe persoane erau înregistrate în București, respectiv 23.925, precum şi în judeţele Cluj, 9.054, Timiș, 7.949 și Iași, 7.416.

Ce condiții trebuie îndeplinite pentru a beneficia de indemnizaţia de creştere a copilului

„Pentru a beneficia de indemnizații persoanele trebuie ca în ultimii 2 ani anteriori datei nașterii copilului să fi realizat timp de cel puțin 12 luni venituri din salarii şi asimilate salariilor, venituri din activităţi independente, venituri din drepturi de proprietate intelectuală, venituri din activităţi agricole, silvicultură şi piscicultură, supuse impozitului pe venit potrivit prevederilor Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificările şi completările ulterioare, beneficiază de concediu pentru creşterea copilului în vârstă de până la 2 ani, respectiv 3 ani, în cazul copilului cu handicap, precum şi de o indemnizaţie lunară”, a declarat Sebastian Tocariu, director executiv AJPIS Botoșani. Indemnizaţii de creştere copil 2022.

Ce documente sunt  necesare pentru a primi aceşti bani

Pentru a beneficia în mod legal de concediul și indemnizația de creștere a copilului, părintele interesat trebuie să depună o cerere, conform OUG nr. 111/2010, însoțită de următoarele documente (nu sunt necesare copii legalizate):

-copia actului de identitate al solicitantului şi a certificatului de naştere al copilului pentru care se solicită dreptul ori, după caz, de livretul de familie, certificate pentru conformitate cu originalul de către persoana care primeşte documentele;

-actele doveditoare privind calitatea solicitantului şi relaţia acestuia cu copilul/copiii pentru care solicită dreptul, după caz;

-actele doveditoare care să ateste veniturile obţinute în ultimele 12 luni înainte de data naşterii copilului;

-dovada eliberată de angajator sau organele competente privind veniturile realizate (sau declarația unică, acolo unde e cazul);

-dacă pe perioada celor 12 luni anterior nașterii copilului solicitantul a beneficiat de  bonuri de masă, precum și de alte bonusuri oferite de către angajator, etc. (pentru care nu se plătesc  asigurări sociale),va anexa la dosar și o adeverință privind cuantumul acestora sau  – dovadă privind veniturile realizate în anul fiscal anterior celui în care s-a născut  copilul şi/sau dovadă privind venitul calculat în

- vederea plăţii anticipate a impozitului precum şi copia deciziei de impunere eliberate de autorităţile competente; sau –  dovadă eliberată de autorităţile competente, în cazul persoanelor care realizează venituri neimpozabile; sau  – dovadă eliberată de autorităţile competente, în cazul asociaţilor unici;

-dovadă eliberată de autorităţile competente sau angajatori din care să rezulte data de la care solicitantul se află în concediu pentru creşterea copilului; în cazul persoanelor salariate – decizie de suspendare a activităţii (original sau copie conform cu originalul) sau  – adeverinţă studii/diplomă de absolvire, în cazul persoanele care au urmat sau urmează o formă de învăţământ universitar, postuniversitar sau liceal;.

-dosar cu şina din carton (coperţi întregi);

-dovada privind suspendarea activităţii pentru perioada în care se solicită concediul pentru creşterea copilului; orice alte documente care să ateste îndeplinirea condiţiilor de eligibilitate.

-în situaţia în care părinţii copilului nu sunt căsătoriţi, dar copilul a fost recunoscut, îndeplinirea condiţiilor pentru acordarea indemnizaţiei pentru creşterea copilului se demonstrează prin efectuarea anchetei sociale (document ce va fi inclus în dosarul pentru acordarea dreptului  împreună cu celelalte acte doveditoare), numai in situatia in care drepturile sunt solicitate direct de către tatăl copilului, scrie RTV.