România ocupă unul dintre ultimele locuri din UE la numărul de persoane vaccinate anti-COVID-19, cu o rată sub 50%. Potrivit ultimelor rapoarte oficiale, totalul persoanelor imunizate prin vaccinare în cadrul campaniei naționale este de 8.125.870, dintre care, cu schemă completă, 8.104.870 şi numai 2.593.356 cu doza de rapel. Iar românii care doresc a 4-a doză de vaccin o pot face începând cu data de 16 mai.
Ministerul Sănătății a anunţat că românii pot face doza a 4-a de vaccin anti-COVID-19 începând din 16 mai. O noutate care apare la ultimele raportări este aceea că, în săptămâna 26 aprilie - 1 mai, 16 persoane s-au vaccinat deja cu cea de-a patra doză de vaccin anti-COVID-19.
Doza a patra de vaccin împotriva COVID-19 va putea fi administrată la cerere în centrele de vaccinare și în cabinetele de medicină de familie din România începând cu data de 16 mai, anunță Ministerul Sănătății. Doza a patra poate fi făcută în România, deocamdată, doar cu vaccinul Comirnaty, produs de Pfizer BioNTech.
Administrarea dozei a 4-a de vaccin Comirnaty – Pfizer BioNTech este posibilă, după recomandările EMA și ECDC. Începând din 16 mai 2022, în centrele de vaccinare și în cabinetele de medicină de familie se poate efectua, la cerere, cea de - a patra doză de vaccin Comirnaty - Pfizer BioNTech, anunță Ministerul Sănătății.
Cine poate solicita vaccinarea cu doza a 4-a
Pot solicita vaccinarea cu doza a 4-a persoanele cu vârsta de peste 18 ani care au fost vaccinate împotriva COVID-19 cu 3 doze de vaccin de tip ARN mesager. Vaccinarea cu doza a 4-a se poate efectua la minimum 4 luni după efectuarea celei de a 3-a doze.
Efectuarea dozei a patra de vaccin este recomandată în special persoanelor cu vârsta de peste 60 de ani. Dovada vaccinării cu doza a 4-a va fi reprezentată de adeverința de vaccinare, generată din Registrul Electronic Național de Vaccinări, sau de certificatul digital.
Dr. Andrei Baciu: Doza a 4-a nu o poate face oricine
Andrei Baciu a declarat că persoanele care au făcut şi cea de-a patra doză au recomandare din partea unui medic curant sau a medicului de familie. Recomandarea este urmarea unei evaluări medicale care arată o imunosupresie, adică o imunitate mai scăzută care nu-i oferă organismului aceeași agilitate în a se lupta cu virusul.
În aceste condiții, se consideră utilă, conform unei recomandări ştiinţifice posibilitatea de a ajuta organismul să răspundă mai bine. Dar, încă o dată, nu este o chestiune care se face în mod general. Recomandarea medicală este scrisă şi dovada se păstrează în copie la centrul de vaccinare, a declarat Andrei Baciu.