Se dă startul programului „Rabla local”. Voucherele vor fi în valoare de 3.000 de lei. Ce condiții trebuie să îndepliniți

masini rabla / Sursa: Dreamstime.com

Programul „Rabla local” va fi lansat săptămâna următoare, după ce a fost blocat din cauza nemulțumirilor autorităților locale. Primăriile au amânat lansarea programului motivând că nu au fonduri pentru a acoperi 50% din valoarea voucherelor de 3.000 de lei acordate persoanelor care casează mașini mai vechi de 15 ani.

Programul „Rabla local” va demara la sfârșitul săptămânii viitoare, mai exact la data de 21 octombrie. Cei care se  încadrează în noul program, vor primi vouchere în valoare de 3.000 de lei. Administrațiile locale nu mai suportă decât 20% din această valoare, față de 50%, convenită la început şi care a produs nemulțumiri.

Programul „Rabla local” va debuta la sfârșitul săptămânii viitoare, după o amânare generată de nemulțumirile exprimate de primării. Inițial, acestea ar fi trebuit să susțină jumătate din valoarea voucherelor de 3.000 de lei acordate persoanelor care casează mașini mai vechi de 15 ani, dar au reclamat că nu dispun de fondurile necesare, astfel că au solicitat Ministerului Mediului să reducă procentul contribuției. Acesta a ajuns acum la doar 20%, iar de vineri autoritățile locale se pot înscrie pentru a derula programul.

De asemenea, primăriile sectoarelor Capitalei își pot crea conturile în aplicația informatică, începând cu dată de 14 octombrie, sau le pot folosi pe cele deja existente pentru înscrierea în alte programe, cum ar fi Rabla clasic.

Ce trebuie să facă cei care doresc să acceseze programul „Rabla local”

Din 21 octombrie, se vor depune cererile de finanțare până pe 23 sau până la epuizarea fondurilor. Suma alocată de Administrația Fondului pentru Mediu, care acoperă 80% din valoarea voucherelor, este de 50 de milioane de lei.

O mașină este considerată eligibilă pentru programul Rabla Local dacă îndeplinește cumulativ câteva criterii esenţiale.

Condițiile de eligibilitate ale unei mașini pentru programul Rabla sunt următoarele:

– să fie mai veche de 15 ani la momentul înscrierii în program, vechime calculată de la anul fabricației

– să fie înregistrată în evidențele fiscale din localitate în care se solicită casarea

– să aibă norma de poluare Euro 3 sau mai puțin

– să fie înmatriculată în România de cel puțin 3 ani.

Proprietarii mașinilor trebuie să depună o cerere la primărie și să aștepte confirmarea. Ulterior, mașinile vor fi duse la orice centru autorizat de casare din zonă. Decontarea se va face cu bonul la primărie, potrivit Rador.