Cea mai mare sumă este oferită acţionarilor Erste Bank, respectiv 2,7 lei pentru fiecare titlu deţinut.
Petrom a anunţat ieri că intenţionează să le ofere acţionarilor un dividend brut de 0,0191 lei pe acţiune, pentru anul financiar 2007. Valoarea dividendului este cu 6,7% mai mare faţă de suma distribuită pentru 2006. Suma totală ce va fi acordată acţionarilor este de circa 1,082 miliarde de lei, reprezentând 68% din profitul net al companiei. Distribuirea dividendelor va începe pe 22 mai. Pentru acţionarii persoane fizice din România, plata se va face la unităţile băncii Bancpost, iar pentru persoanele juridice străine sau din România, precum şi pentru persoanele fizice străine, plata se va face prin virament bancar. Petrom a consemnat anul trecut venituri totale de aproape 13 miliarde de lei, în scădere cu 6,8% faţă de 2006, iar profitul net s-a redus cu 22%, la 1,77 miliarde de lei. Bani sau majorări de capital Şi producătorul de medicamente Antibiotice Iaşi va acorda pentru 2007 dividende de 0,027 lei acţiune. Compania a obţinut anul trecut un profit net de circa 31 de milioane de lei. SIF Muntenia le propune acţionarilor un dividend brut de 0,07 lei pe acţiune pentru exerciţiul financiar aferent anului trecut, nivel similar cu cel din 2006.
Valoarea totală ridică la 56,5 milioane de lei şi reprezintă circa 65% din profitul net de peste 87 milioane de lei obţinut de societate anul trecut. SIF Banat-Crişana şi SIF Moldova au anunţat că doresc majorarea capitalului social, şi nu acordarea acestuia acţionarilor sub formă de dividende. Astfel, SIF Banat-Crişana propune ca aproximativ 68 de milioane de lei din profitul de circa 122 milioane să fie reinvestiţi, iar restul sumei să fie utilizată pentru majorarea capitalului social. De asemenea, SIF-Moldova propune majorarea capitalului social cu circa 52 de milioane de lei prin emiterea a peste 519 milioane de acţiuni cu o valoare nominală de 0,1 lei. Însă, în cazul în care acţionarii vor fi nemulţumiţi cu aceste soluţii, cele două societăţi iau în calcul şi acordarea de dividende, de 0,07 la SIF Banat-Crişana, respectiv 0,0375 lei pe acţiune la SIF Moldova. Le vor oferi bani de asemenea acţionarilor şi două bănci. Este vorba despre BRD şi Erste Bank. BRD le propune acţionarilor un dividend de 0,59 lei/acţiune, iar Erste Bank, de 2,7 lei/acţiune.
COMPARAŢIE Ce dividende oferă marile companii Cel mai mare producător de software la nivel mondial, Microsoft, le va acorda acţionarilor pentru anul trecut un dividend de 0,44 dolari pe acţiune, cu 1,5 procente mai mare decât cea oferită pentru 2006. Gigantul General Electric va oferi 1,24 dolari pe titlu, cu 3,4% mai mult decât anul trecut. General Motors va oferi 1 dolar pe acţiune, cu 5,2 procente mai mult decât în 2006.
EVOLUŢIE Bursa, în cădere liberă Investitorii la Bursa de Valori Bucureşti (BVB) îşi vor aminti ziua de ieri drept una dintre cele mai nefaste din ultimii ani. Indicele compozit BET-C, care reflectă tendinţa generală a pieţei, a pierdut ieri 6,7 procente din valoare, atingând cel mai redus nivel al ultimului an şi jumătate, respectiv 4.784 de puncte. BET-C a atins un prag mai redus doar pe 29 septembrie 2006, când a avut 4.763 de puncte.
Analiştii au păreri împărţite. Unii spun că „răul“ a venit tot de pe pieţele externe, dominate din nou de un sentiment pesimist după ce banca Credit Suisse a anunţat un profit net pe 2007 de 7,75 miliarde de dolari, cu 6% mai mic decât estima în februarie. La asta se adaugă faptul că banca a pierdut 2,8 miliarde de dolari din capitalizare, din cauza plasamentelor în sectorul ipotecar american. Mai mult, Credit Suisse suspectează anumiţi traderi de muşamalizarea unor plasamente păguboase, un caz similar celui descoperit la SocGen în ianuarie. Vestea i-a „lovit“ puternic pe investitori, deoarece banca a avut o evoluţie pozitivă în ultimii cinci ani.
Un alt curent de opinie indică faptul că afirmaţiile lui Dinu Patriciu, preşedintele Rompetrol - care a spus miercuri, la prânz, că nu are încredere în Bursa de la Bucureşti şi că aceasta, aflată deja pe un trend descendent, este abia la începutul scăderii -, „au tras“ în jos aproape toate cotaţiile. „Este foarte probabil ca o serie de investitori să-şi fi stabilit un prag de suport, o limită sub care nu-şi mai pot permite să ţină anumite pachete de acţiuni, şi să fi intrat cu ordine de vânzare în piaţă“, este de părere un alt broker. Tot ieri, moneda naţională a reuşit să se aprecieze cu 0,45 bani, până la o rată de 3,7232 lei/euro. Aprecierea leului a fost în ton cu evoluţiile valutelor din regiune, care au înregistrat evoluţii pozitive.