Mai multe proiecte rezidentiale finalizate in primul trimestru, insa de mica anvergura.
Nostalgicii perioadei comuniste, cei care se asteptau ca sectorul constructiilor sa nu se ridice dupa 1989 la „inaltimea” precedentului, s-au inselat.
Dupa o lunga perioada de lentoare in constructii, avalansa de anunturi lansate in ultimii doi-trei ani de constructorii imobiliari, prin care erau facute publice planurile de ridicare de noi cartiere de locuinte, incepe sa prinda contur.
Numarul constructiilor rezindentiale finalizate in primul trimestru a crescut cu 47a fata de perioada similara din 2006, potrivit datelor facute publice ieri de Institutul National de Statistica (INS).
Desi procentul de crestere este impresionant, nu acelasi lucru se poate spune despre numarul real al locuintelor noi date in folosinta in primele trei luni ale acestui an: doar 7.238 de locuinte la nivelul intregii tari, realizate aproape in totalitate din fonduri private.
Bucurestiul conduce in topul regiunilor dupa numarul constructiilor finalizate, cu aproximativ 1.500 locuinte date in folosinta, urmat de regiunile Nord-Est (1.029), Sud-Est (998) si Sud-Muntenia (972).
Lucrurile se vor schimba semnificativ in urmatorii ani, cand INS estimeaza ca vor fi date in folosinta mai bine de 100.000 de apartamente in diferite cartiere din Bucuresti si in marile orase din tara.
Prin comparatie, potrivit INS, in fiecare an au fost livrate pe piata in jur de 25.000 de locuinte noi (intre anii 2000 si 2002) si in jur de 30.000 (intre 2003 si 2005), cu un record in constructiile de locuinte in 2006, cand au fost livrate aproape 40.000 de noi locuinte.
Constructii in toi
Potrivit specialistilor din piata, locuintele date in folosinta in acest an sunt mai degraba rezultatul unor proiecte rezidentiale de mici dimensiuni, cresterea semnificativa urmand sa fie inregistrata in perioada urmatoare.
„In general, pe aceasta perioada, datele INS se refera la proiecte individuale mici si medii in locatii ca Domnesti, Iancu Nicolae, Corbeanca sau alte zone din Capitala. Din acest motiv sunt cifrele atat de mari. Proiecte rezidentiale pentru cartiere sau complexuri rezidentiale nu au fost finalizate in primul trimestru al acestui an pentru a putea face o analiza”, ne-a declarat Ionut Bordei, partener al companiei Eurisko.
Opinia e sustinuta si de Razvan Stroescu, manager al departamentului rezidential al Coldwell Banker. „Sunt numai proiecte rezidentiale personale si, din cate stiu eu, niciun mare proiect rezidential nu a fost finalizat pana in prezent. Este vorba despre vile de 10-12 apartamente, in cel mai bun caz”, ne-a spus specialistul.
In paralel, un studiu facut public tot ieri de compania imobiliara Colliers indica faptul ca pretul locuintelor construite in ansamblurile rezidentiale noi din Bucuresti vor continua sa creasca in urmatorii doi-trei ani, in medie cu 15%-20% anual.
CONSTRUCTII
Proiectele mari mai asteapta
> Confort Park: 464 de locuinte in blocuri finalizare in vara 2007, Bucuresti
> Greenfield: 1.000 de apartamente finalizare la finele lui 2007, Bucuresti
> Baneasa: 227 de locuinte, date in folosinta la mijlocul acestui an, nordul Bucurestiului
> City Center: 104 apartamente, finalizate pana la mijlocul acestui an, Bucuresti
> Residenz: 480 de apartamente, finalizare stabilita pentru sfarsitul lui 2007, Chitila - Bucuresti
> Confort Residence: 240 de vile si doua blocuri cu 70 de apartamente, finalizare in 2008, Bucuresti
> Planorama: 1.064 apartamente, finalizare in 2008, Bucuresti
> Belvedere: 456 apartamente, finalizare in 2009, Bucuresti
> Vitan Platinum: 300 apartamente, finalizare in 2008, Bucuresti
> Asmita Gardens: 802 apartamente, finalizare finele 2008, Bucuresti Surse: Colliers, EVZ
AFACERI REZIDENTIALE
S-a dat jumatate din Peninsula Colentina Estimarile privind cresterea accelerata a preturilor pentru apartamentele rezidentiale au facut ca achizitionarea unui proiect deja pus pe hartie sa fie o afacere mai mult decat profitabila pe termen mediu.
Este si exemplul complexului Peninsula Colentina, al carui proprietar, fondul de investitii Poalim Real Estate, a vandut deja unor investitori straini jumatate din proiect pentru 21 de milioane de euro.
Printre investitorii Poalim Real Estate se numara si omul de afaceri Elan Schwartzenberg, sotul vedetei de televiziune Mihaela Radulescu. Fondul israelian de investitii are planuri mari in dezvoltarea de proiecte imobiliare in Europa de Est.
Proiectul, achizitionat la inceputul anului 2006 pentru 18 milioane de euro va cuprinde un complex de spatii comerciale, scoli, centre medicale, 16 turnuri cu 14-24 de etaje, si ansambluri rezidentiale de 2.740 de apartamente. Intreg „oraselul” se va intinde pe 14 hectare, iar valoarea totala estimata a proiectului este de aproximativ 200 de milioane de euro.