Se complică lucrurile! Liderul Belarusului a folosit termenul interzis de Putin cerând să fie tratat de la egal la egal

Sursa foto: Kremlin

Președintele Belarusului, principalul aliat al Rusiei, a cerut ca Minsk să fie inclus în discuțiile de pace care vizează încheierea „războiului” din Ucraina, folosind un termen interzis de Moscova. Mai exact, Lukaşenko vrea să intre în joc spunând că rușii, ucrainenii şi belarușii, ar trebui să stea la masa negocierilor de la egal la egal.

Președintele Belarus Alexander Lukașenko a ales în mod repetat să folosească cuvântul „război” joi, la o întâlnire cu oficialii de securitate. El s-a plâns că Minsk nu participă la rundele de discuții de pace dintre delegațiile de la Kiev și Moscova, care au avut loc în Belarus și Istanbul.

Lucrăm pe baza faptului că acest război este chiar peste gardul din țara noastră și afectează situația din țara noastră în cel mai grav mod. Prin urmare, nu ar trebui să existe acorduri separate pe spatele Belarusului. Dacă ne-ați antrenat în asta – în primul rând țările occidentale – atunci poziția Belarusului ar trebui să fie auzită în mod firesc la discuții, a spus Lukașenko.

Aleksandr Lukaşenko vrea să intre la negocieri

Cele trei popoare slave - rușii, ucrainenii, belarușii - trebuie să stea la masă de la egal la egal, a spus preşedintele. Aleksandr Lukaşenko, principalul aliat al Rusiei, a cerut joi ca ţara sa să participe la negocierile asupra războiului din Ucraina, utilizând termenul a cărui utilizare a fost interzisă de Moscova

Vizibil agasat că nu participă la negocierile în curs între Moscova şi Kiev, preşedintele belarus Aleksandr Lukaşenko, ce a permis utilizarea teritoriului ţării sale de către armata rusă, a declarat că trebuie să fie asociat acestui proces.

Considerăm acesta un război care e chiar la uşa ţării noastre. Şi el (războiul) are efecte serioase asupra situaţiei din Belarus. De aceea, nu trebuie să existe acorduri pe la spatele Republicii Belarus", a insistat Lukaşenko în timpul unei reuniuni a consiliului său de securitate.

Moscova înţelege această poziţie, însă nu şi Occidentul, care nu întreţine aproape nicio relaţie cu Minskul, din cauza reprimării interne masive a opoziţiei şi a alianţei sale cu Rusia. Ucraina nu doreşte Minskul la masa negocierilor, pentru că acesta a lăsat armata rusă să-şi lanseze ofensiva asupra Kievului de pe teritoriul belarus. Moscova nu a spus niciodată că vrea să includă Minskul în negocieri

 Lukaşenko ţine să fie tratat pe picior de egalitate de Rusia

Potrivit lui Lukaşenko, după război va veni timpul renaşterii şi reconstrucţiei şi, în opinia lui, Occidentul va lua atunci Ucrainei bogăţiile sale. Mai mult, Belarus a permis trupelor ruse să folosească țara care se învecinează cu Ucraina ca bază din spate și a găzduit trei runde de discuții de pace aproape de granița cu Ucraina.

Lukașenko s-a plâns că discuțiile de luna trecută de la Istanbul au fost rezultatul „presiunii din vest asupra Ucrainei, pentru a nu merge cu orice preț în Belarus”. El a spus că Belarus nu a insistat însă ca discuții să aibă loc pe teritoriul său.

Lăsați-i să țină discuții acolo. Principalul lucru este să existe un rezultat. Pentru că, subliniez din nou, războiul provoacă un mare rău Belarusului.

Fericirea trebuie căutată printre ai tăi. O spun demult, cele trei popoare slave (ruşii, belaruşii şi ucrainenii) trebuie, având în vedere ceea ce se întâmplă în lume, să ia loc la masă şi să se înţeleagă. De la egal la egal, a declarat Lukaşenko, relatează themoscowtimes.com.