Se cere demisia ministrului! „Nu oferă informaţii corecte Comisiei Europene”

Se cere demisia ministrului! „Nu oferă informaţii corecte Comisiei Europene”

"Se arată în raport: 'Dacă problemele metodologice ce privesc valoarea lemnului dispărut între cele două cicluri IFN sunt soluţionate sau dacă va exista o sursă de date mai bună pentru volumul de lemn tăiat ilegal, România va avea în vedere aplicarea unor corecţii tehnice a valorii nivelului de referinţă'. Deci, în rapoartele oficiale, Ministerul Mediului recunoaşte problemele metodologice cu privire la rezultatele IFN, pentru circul mediatic promovat, domnul ministru Costel Alexe 'asumă' cifra de 38,6 milioane mc tăieri, dintre care doar 18 milioane mc tăieri legale".

Totodată, forestierii scot în evidenţă faptul că ministrul Mediului "nu a comunicat Comisiei nici faptul că sistemul SUMAL este funcţional din 2008, a fost dezvoltat în 2014 prin aplicaţiile Radarul Pădurilor şi în 2016 prin aplicaţia Inspectorul Pădurilor, lăsând Comisia Europeană intoxicată de ONG-urile de mediu care spun că Inspectorul Pădurii nu funcţionează".

„Constatăm cu părere de rău că Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor, reprezentat de domnul ministru Costel Alexe, nu oferă informaţii corecte Comisiei Europene, tocmai pentru că acesta este o sursă de dezinformare! Avocatul care ar trebui să apere România se comportă ca o sursă de dezinformare şi ca un acuzator! Evident, nu se poate ieşi din acest cerc vicios decât prin recuzarea avocatului, adică demisia sau demiterea domnului ministru Costel Alexe (...)

Considerăm că, în urma scrisorii Comisiei Europene, Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor ar fi trebuit să iniţieze rapid şi să deruleze, în termenul de 30 de zile, acordat prin scrisoare, un amplu proces consultativ prin care să identifice cele mai bune şi eficiente alternative de politici publice şi măsuri de răspuns la cele patru puncte principale adresate prin scrisoarea Comisiei Europene. Organizaţiile profesionale şi patronale din sectorul forestier şi industria lemnului au iniţiat un proces consultativ intern pentru transmiterea clarificărilor necesare şi a unui plan de măsuri către Comisia Europeană, dar în mod faptic acest document trebuie susţinut de către Ministerul Mediului, prin persoana domnului ministru Costel Alexe, care în fapt nu informează Comisia, ci o dezinformează”, susţin cele două entităţi.

Ne puteți urmări și pe Google News

Comisia Europeană (CE) a trimis, în data de 12 februarie, României o scrisoare de punere în întârziere şi îndeamnă ţara să pună în aplicare în mod corespunzător Regulamentul UE privind lemnul (EUTR), care interzice întreprinderilor din sectorul lemnului să producă şi să introducă pe piaţa UE produse obţinute din buşteni recoltaţi în mod ilegal, informează un comunicat de presă al Executivului comunitar.

Această scrisoare de punere în întârziere reprezintă, de fapt, deschiderea formală a procedurii de infringement.