Se caută rămășițele regelui Ungariei de acum sute de ani
- Georgeta Petrovici
- 29 august 2019, 11:01
Schelete umane și zidurile unei biserici medievale au fost scoase la lumina de arheologi, nu departe de Timișoara. Se caută și rămășițele unui rege.
Unul din cele mai importante situri arheologice din România e descoperit la 60 de kilometri de Timișoara, de arheologi români și maghiari.
La Igriș, la începutul mileniului al doilea, călugării cistercieni au construit o biserică, iar de trei ani locul este cercetat de specialiști din cadrul Muzeului Național al Banatului împreună cu arheologi de la Universitatea Catolică ”Peter Pazmany” din Budapesta.
În urmă săpăturtilor arheologice din acest an a fost descoperită biseria, de mici dimensiuni (lățimea maximă de 7 metri și jumătate), cu absidă rotundă și un plan basilical. Marea surpriză s-a consumat săptămâna această când a fost descoperită și o moneda de aur, bizantină. ”Este vorba despre o moneda din timpul Împăratului Ioan al III-lea Vatatzes, de la Imperiul de la Niceea, care a domnit între 1222 – 1253, moneda fiind bătută la Magnesia”, a spus arheologul Daniela Tănase, responsabil științific.
Moneda e contemporană cu perioada în care regele Andrei al II-lea, care a fost înmormântat la Igriș a domnit în regatul Ungariei.
Arheologii speră să găsească aici și mormintele regelui Andrei al II-lea al Ungariei și al soției sale, despre care mai multe izvoare istorice confirmă că s-ar află în acest loc. În acest sens se folosesc cele mai avansate tehnici în domeniu, de la reconstituiri 3D la studii antropologice.
Sursa foto: MNAB