Un detaliu curios de pe declarația de călătorie a lui Novak Djokovic ar putea fi singurul lucru de care are nevoie guvernul australian pentru a-l trimite acasă pe nr. #1 în tenis. Sau chiar să ia măsuri și mai dure. Informațiile furnizate de sportiv sunt puse sub semnul întrebării. Toată lumea așteaptă cu sufletul la gură să vadă dacă ministrul federal al imigrației îi va permite să rămână în țară.
Oficialii Australian Border Force investighează dacă Novak Djokovic a mințit în formularul său de intrare în Australia.
Decizia de retragere a vizei lui Djokovic a fost anulată luni la Curtea Federală de Circumscripție, dar, chiar dacă judecătorul Anthony Kelly a dat dreptate starului tenisului, există încă posibilitatea ca Djokovic să fie deportat.
Ministrul Imigrației, Alex Hawke, a confirmat că se gândește dacă își va folosi puterea personală pentru a anula din nou viza lui Djokovic. „În conformitate cu procedura legală, ministrul Hawke va analiza temeinic această chestiune”, a declarat marți, 11 ianuarie, un reprezentant de la biroul lui Hawke.
Novak Djokovic, acuzat de minciună la frontieră
Într-o răsturnare de situație de ultimă oră, marți, 11 ianuarie, Djokovic s-a confruntat cu acuzații că a călătorit din Serbia în Spania în cele 14 zile înainte de a zbura în Australia, săptămâna trecută.
Pe formularul său de călătorie - care a făcut parte din documentele judiciare publicate luni - campionul la turnee majore a bifat o căsuță în care spunea că nu a călătorit și că nu intenționa să călătorească în cele 14 zile anterioare zborului său în Australia.
Numărul #1 în tenis ar putea risca o pedeapsă cu închisoarea
„Furnizarea de informații false sau înșelătoare este o infracțiune gravă. Puteți fi, de asemenea, pasibil de o sancțiune civilă pentru furnizarea de informații false sau înșelătoare”, arată o notă a documentului.
Departamentul de Afaceri Interne avertizează că furnizarea de informații false sau minciuna este „o infracțiune gravă”, care poate fi pasibilă de închisoare. „În cazul unei condamnări, pedeapsa maximă este închisoarea de 12 luni”, se precizează pe site-ul instituției cu pricina, potrivit news.com.au.
Djokovic a zburat din Spania la Dubai pe 4 ianuarie, apoi s-a îmbarcat pe 5 ianuarie la un zbor de la Dubai la Melbourne.
Pe 25 decembrie, handbalistul sârb Petar Djordjic a postat o fotografie alături de Djokovic pe Instagram, scriind: „Am fost la o întâlnire cu Djokovic. (...) Mulțumesc pentru fotografie și pentru urările frumoase”.
Comentatorul de tenis Jose Morgado a declarat că cei doi se aflau la Belgrad, când au făcut fotografia. Cu toate acestea, deși poza a fost postată pe 25 decembrie, nu există nicio dovadă că a fost făcută în aceeași zi.
Alte videoclipuri publicate pe rețelele de socializare au susținut că Djokovic a jucat tenis de stradă în Serbia în timpul Crăciunului, luna trecută.
La începutul lunii ianuarie, în presa internațională au apărut mai multe informații potrivit cărora Djokovic se afla în Spania, pregătindu-se pentru Australian Open, care începe săptămâna viitoare.
La sfârșitul lunii decembrie și începutul lunii ianuarie, Academia de Tenis Soto, cu sediul în Sotogrande, în Spania, a încărcat mai multe videoclipuri pe pagina sa oficială de Twitter în care se arată că Djokovic se antrena acolo.
Pe 1 ianuarie, Academia a postat un videoclip în care Djokovic le urează oamenilor un An Nou fericit.
Pe 4 ianuarie, site-ul Tennis Head a relatat: „Djokovic se antrenează în continuare în Marbella, Spania, pe aceeași suprafață și cu mingile oficiale pentru Australian Open”.
Djokovic a cumpărat o casă în Marbella, pe coasta de sud a Spaniei, în 2020, făcând, se pare, această mutare de la baza sa anterioară din Monte Carlo, pe Riviera franceză. Marbella se află la aproximativ 45 de minute cu mașina de Sotogrande.
„Mai multe probleme referitoare la documente”
Reporterul de tenis Ben Rothenberg a declarat că, dacă Djokovic a plecat de la Belgrad pe 25 decembrie spre Spania, apoi a aterizat în Australia săptămâna trecută, ar sugera că a călătorit în cele 14 zile înainte de a zbura la Melbourne.
„Mai multe probleme referitoare la documente pentru Novak Djokovic”, a scris Rothenberg pe Twitter. „Pe declarația sa de călătorie în Australia, eliberată ieri de tribunalul federal, Djokovic a declarat că NU a călătorit în cele 14 zile anterioare sosirii sale pe 6 ianuarie aici. De fapt, Djokovic a călătorit de la Belgrad în Spania în acest interval de timp”, a mai spus el.
Luni seară, un purtător de cuvânt al Biroului Federal de Imigrări, Alex Hawke, a declarat că „rămâne la discreția (sa) ... să ia în considerare anularea vizei domnului Djokovic în temeiul puterii sale personale de anulare din cadrul secțiunii 133C (3) din Legea privind migrația”.
„Ministrul analizează în prezent chestiunea și procesul rămâne în curs de desfășurare”, a declarat purtătorul de cuvânt.