Informațiile oficiale, transmise zilnic, despre evoluția pandemiei de COVID-19 nu reflectă situația reală din teritoriu.
Profesorul Alexandru Rafila, reprezentantul României la Organizația Mondială a Sănătății susține că raportările zilnice pe tema evoluției infectărilor cu SARS-CoV-2 sunt deformate. Reputatul medic și-a susținut punctul de vedere prezentând trei argumente.
Ce argumente aduce Alexandru Rafila
În primul rând, a arătat profesorul Rafila, mai mulți oameni infectați cu noul coronavirus înseamnă și mai mulți contacți, iar într-un final și mai mulți suspecți care ar fi putut contacta boala.
„Când a fost atins acel platou zilnic de 10.000 de cazuri noi pe zi în mod normal ar fi trebuit să crească și numărul de teste. Dar s-a întâmplat exact opusul, numărul de teste a scăzut (…) Cifrele prezentate zilnic de Ministerul Sănătății nu reflectă realitatea din teren”, a spus profesorul Alexandru Rafila.
În al doilea rând, a mai arătat medicul Alexandru Rafila, numărul pacienților care prezintă forme grave ale bolii, internați în secțiile de Terapie Intensivă, se menține în jurul a 1.250 – 1.300 de cazuri, de câteva săptămâni bune.
„Acest număr se menține de săptămâni în jur de 1.250 și se apropie de 1.300. Aceasta este de fapt capacitatea maximă a paturilor ATI dedicate tratării COVID”, a mai spus profesor dr. Alexandru Rafila.
Al treilea argument propus de profesorul Rafila este legat de numărul de cazuri, în creștere, care se înregistrează la nivelul municipiului București.
„În ultimele zile, Bucureștiul deține aproape o treime din numărul de noi cazuri. Este o statistică ce nu respectă nici o logică”, a spus Alexandru Rafila.
Potrivit spuselor sale, această situație se explică prin faptul că în condițiile unei testări insuficiente la nivel national, în Capitală sunt depistate mai multe cazuri de infecție deoarece aici există mai multe laboratoare.
Statistica COVID-19
Grupul de Comunicare Strategică a anunţat vineri 6.460 de cazuri noi de infectare cu coronavirus. În ultimele 24 de ore, 168 de persoane au decedat, numărul total trecând de 13.000. Un număr de 1.299 de pacienţi sunt internaţi la ATI, cel mai mare bilanţ zilnic de la declanşarea pandemiei. Cele mai multe cazuri noi sunt în Bucureşti Constanţa, Cluj, Ilfov, Timiş, Iaşi şi Braşov.
„Până astăzi, 11 decembrie, pe teritoriul României, au fost confirmate 545.567 de cazuri de persoane infectate cu noul coronavirus (COVID–19). 443.168 de pacienţi au fost declaraţi vindecaţi. În urma testelor efectuate la nivel naţional, faţă de ultima raportare, au fost înregistrate 6.460 cazuri noi de persoane infectate cu SARS – CoV – 2 (COVID – 19), acestea fiind cazuri care nu au mai avut anterior un test pozitiv”, se arată în comunicarea oficială.