Se apropie Paștele. Află cât costă carnea de miel
- Departamentul Economic
- 27 martie 2012, 09:03
Carnea de miel nu va lipsi nici în acest an de pe masa românilor, în perioada Sărbătorilor Pascale, chiar dacă preţurile vor fi destul de mari pentru mulţi dintre consumatori.
Chiar şi exportatorii se plâng că producătorii sunt hotărâţi să nu lase la preţ mai jos de 13 lei pe kg în viu şi 25 de lei pe kg în carcasă.
"Ciobanii au deja o ofertă bogată de miei, dar ţin preţurile prea sus, atât pentru piaţa internă cât şi pentru export. Dacă în 2010 piaţa internă şi exporturile de ovine în perioada Sărbătorilor Pascale era de 4 milioane de capete, în 2011 s-a redus la 2,5 milioane, iar anul acesta nu cred că vom reuşi să exportăm mai mult de 150.000 de capete, din cauza preţurilor ridicate cerute de crescători", a declarat preşedintele Asociaţiei Producătorilor şi Exportatorilor de Ovine şi Bovine (APEOB), Ion Şerban, citat de Agerpres.
Grecii vor carne ieftină
În prezent, ciobanii vând kilogramul de miel în carcasă cu 25 de lei şi cu 12-13 lei kilogramul de miel în viu. "Este un preţ mult prea mare pentru piaţa internă, dar şi pentru partenerii externi. Cei care îşi permit vor cumpăra un miel întreg de Paşte, unii doar o pulpă, iar alţii deloc", a conchis Ion Șerban.
Acesta a precizat că singura piaţă unde au fost realizate exporturi de ovine şi miei a fost Italia, dar nici acolo vânzările nu merg cu preţuri mai mari de 3 euro/kg. "Cred că un preţ corect din partea producătorilor ar fi de 10-10,5 lei pe kg în viu, mai ales că sectorul este subvenţionat. La un astfel de preţ poate reuşim să vindem şi în Grecia, unde sunt probleme financiare şi nu vor marfă cu preţuri ridicate. La ora actuală, exportul pe Orientul Mijlociu şi ţările arabe nu merge, iar în Turcia, deşi este o piaţă bună, nu numai în perioada Paştelui, sunt anumite restricţii şi nu pot fi realizate direct aceste exporturi", a adăugat şeful Asociaţei.
Stelian Fuia: Nu sunt motive de scumpire a cărnii de miel
Ministrul Agriculturii, Stelian Fuia, a declarat recent că nu există nicio motivaţie pentru a creşte preţurile la carnea de miel, în condiţiile în care "sectorul ovin este susţinut din bugetul Agriculturii prin subvenţii substanţiale".
"Am văzut că se practică foarte mult în ultimul timp, a devenit un sport, să anunţăm măriri de preţuri ca apoi chiar să le mărim. În ultima săptămână am văzut că preţul la carnea de miel pentru Paşte se va mări, dar eu nu cred că există motivaţie pentru că MADR suştine sectorul ovin prin subvenţii substanţiale", a declarat, la mijlocul acestei luni, șeful Agriculturii.
Potrivit acestuia, dacă producătorii vor exagera în continuare cu creşterea preţului, acest lucru se va întoarce împotriva lor, "pentru că o se avem consumatori care nu-şi vor mai permite să cumpere şi vor rămâne cu stoc de produse".
Românii cumpără mai puțină carne de miel, pentru că nu au bani
Cererea pentru carnea de miel a scăzut semnificativ și anul trecut, din cauza puterii reduse de cumpărare a românilor. În general, preţurile la miei au fost anul trecut de 15 lei pe kg în viu şi de 23 de lei pe kg în carcasă.
Potrivit datelor MADR, preţul mediu de producţie la carnea de ovine, în luna martie 2012, este de 20 - 25 lei pe kg carcasă, preţ de piaţă, iar în viu de 10-12 lei pe kg. Preţul mediu de vânzare estimat la producător pentru mieii sacrificaţi va fi în perioada Sărbătorilor Pascale de 17 lei/kg carcasă, la acelaşi nivel ca şi în aceeaşi perioadă din 2011.
Peste 4 milioane de miei sacrificați de Paște
Anul acesta, în perioada sărbătorilor pascale se vor sacrifica peste 4 milioane de miei, în condiţiile în care anul trecut au fost sacrificaţi 3,95 milioane miei. Producţia de carne ovine acoperă necesarul de consum intern în proporţie de 99%.
Potrivit datelor MADR, în 2011, exportul de ovine şi caprine vii a ocupat un loc fruntaş în balanţa comercială a României, totalizând 49.655 tone, cu încasări de peste 119,6 milioane de euro, în timp ce importurile au fost de numai 149 tone în valoare de 288.689 euro.
Unde exportăm carne de miel
În ceea ce priveşte vânzările pe piaţa internaţională de carne de miel proaspătă sau refrigerată, Iordania, Italia, Croaţia şi Grecia au fost principalele ţări care au cumpărat de pe piaţa autohtonă, încasările totalizând circa 15,5 milioane de euro în 2011 pentru 3.171,5 tone. În schimb, cele mai mari importuri de carne de miel, în 2011, au provenit din Spania, Germania şi Franţa, însă în cantităţi de câteva ori mai mici decât exporturile, respectiv 510 tone (1,95 milioane euro).
Efectivele de ovine şi caprine la finele lunii februarie erau de 15,4 milioane de capete din care 13,7 milioane oi, iar efectivul de miei a depăşit, în martie, 8,12 milioane de capete. Consumul de carne de ovine în 2011 a fost de 2,1 kg/locuitor.
CITIȚI ȘI:
-
Cum poţi să mănânci inteligent carne de miel
- Fabrica de miei din Teleorman