Se apropie o mare sărbătoare! Ce nu trebuie să faci în această zi

Se apropie o mare sărbătoare! Ce nu trebuie să faci în această zi

Marea sărbătoare creștină este „dublată” de credințele din popor. Calendarul popular al poporului român este o mare carte a credințelor strămoșești.

Tradiţia românilor spune că în ziua de 26 octombrie, de Sfântul Dumitru (Sâmedru sau Sânmedru), mare sărbătoare creștină, se sfârşeşte vara păstorilor, începută la 23 aprilie, de Sfântul Gheorghe (Sângeorz). „Sfântul Dumitru sau Sânmedru este stăpân peste iarna care vine. Jumătate de an stăpânește Sfântul Gheorghe și cealaltă jumătate el, spunea cercetătorul Irina Nicolau.

Iată ce comportament trebuie adoptat înziua de Sânmedru pentru a fi bine ... până la următoarea tradiție

„Nu se lucrează de Sfântul Dumitru – deloc. Stânele se desfac și oile pleacă la vale. Ca să afle cum va fi timpul, ciobanii întind un cojoc. Dacă se așază pe el o oaie neagră, iarna va fi blândă, dacă oaia e albă, iarna va fi cu multă zăpadă”, scria aceeași Irina Nicolau. Și mai aflăm că Sânmedru este „Este ziua soroacelor pentru tot felul de înțelegeri între slugi și stăpâni, chiriași și proprietari, cei care dau și cei care primesc bani împrumut. Împlinirea sorocului e prilej de petrecere și de ceartă”.

Pentru că tot e prilej de tocmeli de Sânmedru, Muzeul Național al Țăranului Român (București) face târg, timp de trei zile, ca să aveți timp de petrecut și târguit. Muzeul își cheamă și meșterii din toate cătunele și ungherele țării: olari, cioplitori, lingurari, pielari, rudari, iconari, dar și încondeietoare, țesătoare, cusătorese, împletitoare.

Meșterii aduc la târg: obiecte din lemn, ceramică, țesături, împletituri, jucării, podoabe, ouă încondeiate, icoane și multe, multe alte lucruri frumoase care vor putea fi negustorite la Muzeul de la Șosea.

Iar pentru a vă pune stomacul la cale găsiți: cozonaci, cofeturi din Teleorman, miere de albine și dulceață, polen și propolis, ierburi de leac, mere și nuci, pălincă și sucuri.

Târg (o)rânduit de Muzeul Național al Țăranului Român.

De sâmbătă, 22 până duminică, 23 octombrie 2016, de orele 10 de dimineață până la 6 seara.

Preț bilet: 4 lei, 2 lei (elevi, studenți, pensionari).

 

 

 

 

Ne puteți urmări și pe Google News