Un fost oligarh și opozant fervent al lui Putin spune că invazia Ucrainei ar putea însemna căderea regimului liderului de la Kremlin într-un an sau doi. Mihail Hodorkovski susține că Putin a făcut o mare greșeală că a subestimat rezistența pe care o va opune Ucraina.
Într-o intervenție televizată la France 24, Mihail Hodorkovski, fost oligarh rus, devenit opozant al lui Putin, a declarat că decizia acestuia de a ataca Ucraina a fost una pur emoțională și că liderul de la Kremlin manifestă simptome de paranoia senilă. Hodorkovski crede că Putin va fi înlăturat fie din cauza căderii economiei ruse sau fie în urma unei revoluții interne.
„Aceasta este o sinucidere. El nu poate câştiga în Ucraina, chiar dacă ruşii cuceresc Kievul şi Harkovul. Asta îi accelerează sfârşitul. Regimul se va descompune. Nu va fi rapid. Vorbim de un an sau doi“, a declarat Hodorkovski.
Greșeală istorică
Hodorkovski susține că Putin a comis o greșeală istorică și că liderul de la Moscova intenționa să rămână toată viața la putere. Potrivit opozantului, Vladimir Putin este înconjurat de consilieri care se tem să îi spună adevărul și astfel a subestimat puterea de rezistență a Ucrainei.
„Nu este complet nebun. Îi este frică să nu fe ucis. Dar nu este nebun din punct de vedere clinic. Credea că va fi primit în Ucraina cu flori. Nu se aştepta la asta“, a mai declarat opozantul. .
Mihail Hodorkovski este unul dintre cei mai cunoscuți deţinuți politic din Rusia. A fost închis timp de zece ani, în perioada 2003-2013, pentru că se opunea regimului lui Putin, potrivit propriilor declarații. Înainte să fie arestat, el a fost directorul general al gigantului petrolier Iukos şi s-a întâlnit de mai multe ori față în față cu Vladimir Putin.
Navalnîi le cere rușilor să iasă în stradă
Aleksei Navalnîi, liderul opoziției ruse le cere oamenilor să iasă în stradă și să nu mai fie înpăimântați. El a fost ținta unei tentative de asasinat în 2020 și a fost arestat imediat după ce s-a întors la Moscova. În prezent este în închisoare.
„Noi, Rusia, vrem să fim o națiune a păcii. Din păcate, puțini oameni ne-ar numi așa acum. Rușii ar trebui, cel puțin, să nu devină o națiune de oameni tăcuți și înspăimântați, care se prefac că nu observă războiul
Este al treilea deceniu al secolului 21 și urmărim știri despre oameni care ard și casele lor sunt bombardate. Ne uităm la televizor la amenințări reale cu începerea unui război nuclear“, a transmis Navalnîi.