Deși nume mari s-au mobilizat pentru a susține campania de subscripție publică, românii sunt reticienți. Un expert atrage atenția asupra situației speciale a operei lui Brâncuși
Debut mai mult decât modest la strângerea de fonduri pentru „Cumințenia Pământului”. Pentru opera lui Brâncuși s-au adunat, într- o lună și jumătate, doar 1,1%, din cele șase milioane de euro necesare. Chiar dacă mari personalități s-au alăturat campaniei, românii nu s-au grăbit să răspundă subscripției publice, deși donatorilor li s-a permis acces gratuit pe viață la muzeul unde va fi expusă. „Până acum s-au adunat 129.526 de euro, dintre care mai mult de 60% în ultimele zile de când am lansat aceste spoturi (pe TV-n.r.). Sigur, suma nu e mare, dar mă încurajează faptul că atunci când subiectul e prezent, există o mobilizare. Vom menține această temă prezentă în zilele, săptămânile și lunile următoare atât în țară, cât și în diaspora”, a spus Dacian Cioloș, ieri, la lansarea oficială a campaniei de strângere de fonduri, de la Palatul Victoria. Alături de ministrul Culturii, Corina Șuteu, și muzeograful Doina Lemny, premierul a vorbit despre importanța lucrării.
Reamintim că, pentru achi - ziționarea lucrării statul va dona cinci milioane de euro. Suma de 11 milioane de euro, cerută de proprietari, trebuie strânsă până în toamnă, iar guvernul va anunța pe 1 și 15 ale fiecărei luni donațiile.
„Cumințenia” nu părăsește țara
Un specialist în conservare- restaurare, fost angajat al Ministerului Culturii, a explicat pentru EVZ situația specială a „Cumințeniei Pământului”. „Ca și celelalte opere ale lui Brâncuși, este încadrată în categoria Tezaur, conform Legii privind Ocrotirea Patrimoniului Cultural Național Mobil, aflată în vigoare. Sculptura nu va putea părăsi definitiv niciodată teritoriul țării”, a explicat el. Specialistul mai spune că păstrarea operei necesită o atenție specială. „Chiar fiind proprietate particulară, nu poate fi păstrată/expusă într-un apartament, deoarece necesită condiții speciale de protecție, care nu pot fi oferite decât în cadrul unui mare muzeu. Actualmente, sculptura se află în expunerea Muzeului Național Cotroceni și beneficiază de cele mai bune condiții de conservare și de protecție anti-furt. Așadar, nu văd care ar fi inconștientul cumpărător străin care ar cumpăra cu o sumă imensă ceva pe care nu l-ar putea lua la el în țară”, a concluzionat specialistul.
Ia de la străbunica și halba de bere
Ambasadori ai campaniei, Oana Pellea și Victor Rebenciuc au susținut cauza. Îmbrăcată cu o ie a străbunicii ei, mai „bătrână” decât „Cumințenia Pământului”, Oana Pellea a vorbit despre puterea românilor de a se solidariza. La rândul său, Victor Rebengiuc a spus: „Mă bucur când mă uit la operele lui Brâncuși și spun că este al nostru. Ce ne costă să avem opera acolo și să ne ducem să vedem această minunăție?”. Apoi a încheiat glumeț și a făcut un calcul în… bere a donațiilor.