Se anunță dezastrul în România. Suntem depășiți în fața noii amenințări, iar asta e singura soluție

Sursa: arhiva EVZ

Valul cinci al pandemiei de COVID, provocat de varianta Omicron va fi mult mai dificil de gestionat în condițiile în care spitalele și medicii au ajuns la limită.

Cercetătorul Octavian Jurma atrage atenția că rata de transmisibilitate a variantei Omicron este de șase ori mai mare, prin raportare la varianta Delta. El atrage atenția asupra problemelor cu care se vor confrunta medicii și spitalele, în contextul apariției valului 5 al pandemiei.

„Dacă autoritățile sunt odihnite și relaxate pentru că nu au făcut mare lucru în valul Delta și se pot mobiliza acum pentru valul 5, spitalele și medicii sunt dincolo de limita de rezistență într-un moment în care ar trebui să se pregătească mult mai atent pentru valul Omicron decât pentru valul Delta. Nu vreau să îmi imaginez consecințele unui număr mare de focare în spitale în mijlocul valului 5”, a scris Octavian Jurma pe pagină să de Facebook.

Rata de spitalizare este similară

Octavian Jurma a atras atenția că rata de spitalizare a persoanelor infectate cu tulpina Omicron este similară cu cea a variantei Delta. Aceasta, în condițiile în care nivelul de contagiozitate este mult mai crescut. Potrivit spuselor sale, virulența cu care se manifestă boala este asemănătoare variantei Delta.

„Rata de creștere Omicron față de Delta în Danemarca a ajuns la 600%! La fel și în Marea Britanie. O rată de dublare sub 2 zile este aproape imposibil de conceptualizat. Omicron se mișcă mai repede în Europa unde e iarnă decât în Africa de Sud unde este vară. În Africa de Sud rata de dublare a scăzut la 3 zile, în continuare mult peste maximul din Delta”, a explicat Octavian Jurma.

Omicron este la fel de periculos ca celelalte tulpini

El a precizat că informațiile provenite din diferite surse arată că virulența cu care se manifestă infecția cu Omicron este similară cu cea produsă de alte tulpini de coronavirus. Octavian Jurma a precizat că nu se poate confirma, la acest moment, că Omicron este mai blând decât variantele precedente.

„Îmi doresc și eu foarte tare să confirmăm natură mai blândă a variantei Omicron. Nu pot însă nici să ignor datele care vin din tot mai multe surse care ne spun că este la fel de virulentă că restul variantelor de până acum și diferență între țări vă fi dată de rată de vaccinare, demografie și măsurile luate de guverne. Chiar dacă Africa de Sud se ferește să declare decese Omicron pentru că se simte pedepsită pentru că declarat identificarea variantei B.1.1.529, avem deja 2 săptămâni consecutive de dublare a numărului săptămânal de decese și un număr mare de spitalizări care cresc mai rapid că în Delta”, a arătat medicul.

Vaccinul face diferența

În acest context, Octavian Jurma a atras atenția că vaccinul face diferența în ceea ce privește virulența COVID-19 provocat de Omicron. El a atras atenția că riscul de deces, după infectarea cu noua tulpină, este mai mare în cazul persoanelor nevaccinate.

„În primul rând trebuie remarcat pentru cei care se întreabă de ce România este verde și Danemarca roșie dacă sunt mai bine vaccinați că noi, că în Danemarca sub 1% din cazurile noi ajung în spital. Compară asta cu 3% din cazurile noi care în România ajung în cimitir și iți dai seama ce diferență face vaccinul. Numerele sunt prea mici că să avem statistici concludente însă sunt suficient de mari că să ne dea o o serie de rasunsuri preliminare.

Procentul de spitalizare al cazurilor Omicron este însă 0.9%, similar celui cu alte variante (Delta) care este de 0.8%. Este însă ceva mai mai mare, nu ceva mai mic. Deci nici un semn de reducere a virulentei (veste proastă), dar pe de altă parte nici un semn că vaccinurile oferă o protecție mult scăzută față de spitalizare (veste bună pentru vaccinați)”, a mai arătat Octavian Jurma, într-o postare pe Facebook.