Se amenajează prima biberonerie din România

Se amenajează prima biberonerie din România

Prima biberonerie adevărată într-un spital public din România, este în curs de amanajare la Timișoara. Culmea, deși ”bucătăria de lapte” ar trebui să fie nelipisită din maternitățile românești, în spitalele de stat aceste anexe nu au fost modernizate niciodată. Despre biberoneria din principala maternitate din Timișoara, managerul spitalului spune că era ”improprie” și că nu corespundea niciunei norme.

Biberoneria este o "Bucătărie de lapte", o încăpere specială pentru pregătirea hranei bebelușilor. Ea există ca spațiu în orice maternitate, inclusiv ca denumire. Doar că, din lipsa fondurilor si a preocupării, se reduce practic la o camera cu faianța veche și un aragaz antic pentru încălzit laptele.

Timișorenii rezolvă în perioada aceasta problema, iar exemplul de aici, în care societatea civilă se implică, ar putea reprezenta un ghid de bune practici ușor de adaptat în oricare oraș. Cu sprijinul Clubului Rotary Cetate, care asigură o finanțare de 25.000 de euro, la Maternitatea ”Bega” din Timișoara se amenajează o biberonerie adevărată, în fosta sală de mese. ”Noi dorim să facem acest proiect pilot și să îl prezentam la nivel de district, pentru a fi preluat în toată țara. Implicarea Clubului Rotary Cetate ar însemna nu doar o viață mai bună și mai simplă pentru mamele copiilor prematuri care nasc la maternitatea de pe strada Victor Babeș ci și o premieră națională și, cel mai probabil, un proiect pilot care va fi implementat ulterior și în alte maternități din România”, spun reprezentanții Rotary Cetate.

Pe lângă încăperea propriu-zisă adusă la standarde demne de un spital din anul 2016, biberoneria va fi dotată cu patru pompe profesionale de muls (necesare mamnelor care aduc pe lume copii înainte de termen), trei aparate de purificare a aerului și un sterilizator.

În prezent la Maternitatea ”Bega” sunt recuperați anual între 80  și 100 de nou-născuți cu prematuritate extremă (cu vârsta gestațională cuprinsă între 24 - 32 de săptămâni și cu greutatea la naștere cuprinsă între 500 – 1.500 g.), a căror durată totală de recuperare poate fi de la una la trei luni, sau mai mult, în funcție de gradul de imaturitate şi/sau de patologia asociată. În tot acest timp  pe care copiii îl petrec în incubatoare, se pune problema asigurării hrtanei lor în condiții optime, inclusive prin aportul de lapte matern, acolo unde acest lucru e posoibil.

 

Ne puteți urmări și pe Google News