Se alege praful de turismul bulgar. Vacanțele străinilor au scăzut în iulie cu 85%

Altădată înfloritor, turismul bulgar se confruntă cu o mare problemă din cauza pandemiei de coronavirus.

Numărul străinilor care vizitează Bulgaria pentru vacanțe și excursii, în luna iulie a acestui an, este cu 85,6% mai mic comparativ în aceeași lună a anului 2019, potrivit datelor Institutului Național de Statistică de la Sofia. Pentru călătoriile de afaceri, declinul este de aproape 60 la sută.

Conform statisticii, trecerea în tranzit prin țară este în procent de 56,1% (395,6 mii) din numărul total al vizitelor străinilor în țară, dar și acestea au scăzut și cu peste 39%. În general, în iulie, Bulgaria a fost vizitată de 705,6 mii de străini, ori cu 66,1% mai puțin decât în aceeași lună a anului 2019. Aceasta nu este o surpriză, având în vedere situația epidemică neîntreruptă, introducerea periodică a restricțiilor atât pentru străinii care intră în Bulgaria sau se întorc în țările lor, scăderea numărului de chartere etc.

Călătoriile cetățenilor bulgari în străinătate sunt cu 316,6 mii, sau cu 59,4% mai puține decât cele înregistrate în iulie 2019, potrivit datelor INS. 23,6% dintre cei plecați în străinătate au călătorit pentru vacanțe și excursii. Scopul trecerii frontierelor a fost unul în interes de serviciu pentru 10,4% din cazuri. Majoritatea călătoriilor în străinătate sunt în alte scopuri - 66 la sută, scrie Gheorghi Paunovski în publicația bulgară DNEVNIK.

Pe de altă parte, e posibil ca și problemele politice din Bulgaria să-i descurajeze pe turiștii străini. Iată ce scrie Novini despre acțiunile de proteste care au loc în Bulgaria: "Protestatarii bulgari au blocat principala cale de acces în Palatul de Justiţie din Sofia, în cadrul acţiunii "blocaj-surpriză", iniţiate de Asociaţia BOEŢ (Luptător, n.trad.). Solicitările protestatarilor sunt aceleaşi: demisia guvernului condus de premierul Boiko Borisov, demisia procurorului general Ivan Gheşev, alegeri anticipate, maşini de vot şi modificarea Constituţiei Bulgariei. Până în acest moment, manifestanţii au organizat astfel de "blocaje-surpriză", blocând intrările în mai multe instituţii publice: Ministerul Justiţiei, Comisia Electorală Centrală, Comisia anticorupţie şi pentru confiscarea bunurilor dobândite ilegal şi Televiziunea Naţională Bulgară". (www.novini.bg - 27 august)

 

Traducerea: Rador