Se alege praful de moneda virtuală a Facebook? Visa și Mastercard s-au retras!

Se alege praful de moneda virtuală a Facebook? Visa și Mastercard s-au retras!

Cu numai câteva zile înainte de reuniunea inaugurală a Consiliului Libra, programată pentru 14 octombrie la Geneva, moneda virtuală a Facebook primește o lovitură teribilă. În decurs de numai câteva ore, nu mai puțin de cinci multinaționale de top l-au părăsit pe Mark Zuckerberg. După ce PayPal, care a anunțat încă de pe 4 octombrie că se retrage din proiectul Libra, vineri, MasterCard, Visa, eBay, Mercado Pago și Stripe au luat aceeași decizie.

Dezertarea aliaților lui Zuckerberg are o explicație simplă. Cu excepția eBay, celelalte multinaționale sunt procesatoare de plăți, ceea ce înseamnă că trebuie să se supună unor reguli specifice în ceea ce privește prevenirea fraudelor și a spălării de bani. Autoritățile, atât din Statele Unite, cât și din Uniunea Europeană, se tem că noua monedă virtuală ar putea îngreuna îndeplinirea acestor cerințe.

Senatorii americani Schatz și Brown au avertizat, de altfel, asupra riscului pe care l-ar reprezenta Libra: „Facebook pare să dorească beneficiile angajării în activități financiare, fără responsabilitatea de a se supune acelorași reglementări ca o companie de servicii financiare”. Mai direct spus, Libra ar putea face lucrurile mai ușoare pentru teroriști și pentru cei care spală bani.

Marile companii s-au retras, ca urmare, de teamă să nu-și pună autoritățile în cap. O recunosc, de altfel, deschis. „Visa a decis să nu se alăture echipei Libra în acest moment”, a declarat pentru Business Insider un purtător de cuvânt al gigantului financiar. "Vom continua să evaluăm, iar decizia noastră finală va fi determinată de o serie de factori, inclusiv capacitatea Asociației de a satisface pe deplin toate reglementările legale. Interesul continuu al Visa pentru Libra provine din convingerea noastră că rețelele bazate pe blockchain, bine reglementate, ar putea extinde valoarea plăților digitale sigure pentru un număr mai mare de oameni și locuri, în special pe piețele emergente și în curs de dezvoltare".

Ne puteți urmări și pe Google News

O declarație asemănătoare au dat și reprezentanții companiei Stripe. "Libra are potential. Vom urma progresul îndeaproape și vom rămâne deschiși să colaborăm cu Asociația într-o etapă ulterioară".

Cu toate problemele ivite, Facebook nu abandonează proiectul. Unul dintre șefii Asociației Libra, Dante Disparte, a declarat pentru Business Insider. "Suntem concentrați pe a merge mai departe și a continua să construim o asociere puternică a unora dintre cele mai puternice companii din lume, a organizațiilor cu impact social și a altor părți interesate pentru a realiza o implementare sigură, transparentă și prietenoasă pentru consumatori a unui sistem global de plăți care să zdrobească barierele financiare pentru miliarde de oameni”.

Planurile Asociației Libra au de întâmpinat, însă, obstacole majore și în continuare. Pe 28 octombrie, CEO-ul Facebook, Mark Zuckerberg, va depune mărturie în fața Comitetului pentru servicii financiare a Congresului, unde foarte probabil va fi chestionat dur cu privire la moneda virtuală Libra.

Mai mult, după retragerea giganților de pe piața procesării de plăți, Facebook are o problemă uriașă. Zuckerberg credea că Visa și Mastercard vor reuși să gestioneze cerințele legale complexe pe care le implică tranzacționarea de dolari pentru Libra. Dar după exodul în masă al procesatorilor de plăți, speranța s-a năruit, Mai mult, alte companii din domeniu se vor simți descurajate să-și asume responsabilitatea, dat fiind că giganți precum Visa și Mastercard nu și-au asumat riscul.

Există, însă, și un al doilea motiv pentru care Statele Unite și Uniunea Europeană sabotează Libra. Și acesta nu este legat în primul rând de faptul că Zuckerberg va deveni mult prea puternic. Trăim o perioadă agitată, în care actuala ordine mondială riscă să se prăbușească, iar sancțiunile economice și financiare sunt cele mai la îndemână mijloace de a face presiuni asupra unor țări ca Iran, Coreea de Nord sau chiar Rusia. De aceea, o criptomonedă capabilă să permită acestor țări să dejoace încercarea de a le izola nu este deloc o veste bună pentru țările care vor să-și păstreze hegemonia la nivel mondial.