Rusia s-ar putea retrage din discuţiile referitoare la controlul armamentelor şi ar putea chiar desfăşura rachete nucleare Iskander în sudul şi vestul ţării în cazul în care SUA îşi vor continua proiectul de scut antirachetă din Europa, a avertizat astăzi preşedintele rus Dmitri Medvedev, citat de agenţiile internaţionale de presă.
UPDATE: La scurt timp după aceste declaraţii, SUA au respins orice modificare în ceea priveşte desfăşurarea scutului antirachetă al NATO din Europa şi au negat că acesta ar viza Rusia, relatează Agerpres.
"Sistemele antirachetă a căror desfăşurare este prevăzută în Europa nu ameninţă şi nu pot ameninţa descurajarea strategică a Rusiei", precizează, într-un comunicat, purtătorul de cuvânt al Consiliului Securităţii Naţionale a SUA, Tommy Vietor. "Nu ne vom modifica sau limita în niciun fel proiectele de desfăşurare a apărării antirachetă", a adăugat responsabilul american. Cooperare cu Rusia
Tommy Vietor a subliniat că SUA au explicat prin "multiple canale" scopul sistemului de apărare şi că acesta nu se doreşte a fi un mijloc de descurajare strategică a Rusiei.
"Continuăm să credem că prin cooperarea cu Rusia în privinţa apărării antirachetă contribuim la îmbunătăţirea securităţii SUA, a aliaţilor noştri din Europa şi a Rusiei, şi vom continua să conlucrăm cu Rusia pentru a defini parametri unei posibile cooperări", a mai spus responsabilul american, citat de Fox News. La rândul său, Pentagonul a reiterat, azi, că scutul antirachetă "nu vizează Rusia".
"Sistemul de apărare antirachetă european, la care muncim din greu cu aliaţii noştri europeni şi cu Rusia de câţiva ani încoace, nu vizează Rusia", a declarat presei căpitanul John Kirby, purtător de cuvânt al Departamentului american al Apărării.
Acesta a mai explicat că sistemul respectiv urmăreşte "descurajarea şi distrugerea" ameninţării balistice iraniene. "Am purtat consultări la nivel foarte înalt cu militarii ruşi, în timpul procesului, şi sperăm să putem continua aceste consultări", a menţionat purtătorul de cuvânt al Pentagonului Ameninţările lui Medvedev Medvedev a avertizat că armata rusă va instala rachete nucleare de tip Iskander în enclava Kaliningrad, situată între Polonia şi Lituania, cu ieşire la Marea Baltică. "Dacă celelalte măsuri nu au fost de ajuns, atunci Federaţia Rusă va desfăşura în vestul şi sudul ţării sisteme ofensive moderne care vor garanta distrugerea instalaţiilor americane de apărare antirachetă instalate pe teritoriul european. O astfel de măsură va fi instalarea unei baterii de rachete Iskander în Kaliningrad", a avertizat liderul de la Kremlin. Medvedev a mai explicat că replica Rusiei vine după eşecul negocierilor cu administraţia de la Washington privind sistemul defensiv american. Forţele armate ruse vor fi instruite să pregătească măsuri care să "asigure, dacă este cazul, distrugerea mijloacelor de detecţie şi control al sistemului antirachetă". Moscova a mai lansat un astfel de avertisment în trecut, legat de amplasarea de rachete Iskander în enclava Kaliningrad, fără a aplica însă măsura. Avertismentele au venit în contextul negocierilor dintre SUA şi Polonia privind instalarea pe teritoriul polonez a interceptorilor din cadrul scutului antirachetă. Rachete Iskander sunt rachete cu rază scurtă de acţiune, de cel mult 280 de kilometri, dar anumite versiuni pot lovi ţinte de până la 500 de kilometri. Totodată, preşedintele rus a precizat că Moscova ar putea alege să renunţe la dialogul cu SUA privind controlul armamentelor în cazul în care Washingtonul îşi va continua proiectul de scut în Europa. Rusia consideră că scutul american este o ameninţare directă la adresa arsenalului său nuclear. De cealalltă parte, SUA susţin că scutul este necesar pentru că oferă protecţie împotriva unor state precum Iranul.