SCUTUL ANTIRACHETA NATO de la Deveselu, operaţional. Ambasadorul SUA: "Este o piatră de temelie pentru Alianța Nord-Atlantică. Nu e conceput împotriva Rusiei"

SCUTUL ANTIRACHETA NATO de la Deveselu, operaţional. Ambasadorul SUA: "Este o piatră de temelie pentru Alianța Nord-Atlantică. Nu e conceput împotriva Rusiei"

Ministrul de Externe al României, Lazăr Comănescu, ministrul Apărării Mihnea Motoc și ambasadorul SUA în România, Hans Klemm au facut declarații la Ministerul de Externe. Ambasadorul american a amintit că scutul este conceput împotriva amenințărilor din afara Europei, nu împotriva Rusiei si ca este o piatră de temelie pentru Alianța Nord-Atlantică.

Lazăr Comănescu, ministrul de Externe al României, a spus că "sistemul este unul defensiv și nu este împotriva Federației Ruse, așa cum oficialii de la Moscova au spus de mai multe ori. „Utilizarea sa se va face în scop de legitimă apărare”.

"Proliferarea rachetelor balistice și interesul în creștere a unor actori statali dar și nestatali de a dobândi astfel de tehnologii sofisticate sunt generatoare de riscuri la adresa securității și stabilității internaționale. Participarea României derivă din conștientizarea necesității de a contribui la consolidarea apărării colective în cadrul NATO”, a declarat  Lazăr Comănescu, citat de Digi24 , adăugând că sistemul antirachetă va întări securitatea țării.

La rândul său, Mihnea Motoc, ministrul Apărării, a declarat că „pentru România s-a dovedit a fi esențial ca întărirea acestei componente multilaterale să fie complementată prin intensificarea cooperării cu SUA”.

„În context NATO, găzduirea unor elemente de apărare antirachetă confirmă profilul activ al României”, a punctat Mihnea Motoc.

„Azi, baza 99 Deveselu a ajuns la capacitatea integrală și e una din cele mai moderne unități militare din administrarea MapN. În mai anul viitor, sistemul urmează să fie acreditat și să devină complet operațional”, a precizat ministrul de resort.

Hans Klemm, ambasadorul SUA la București, a declarat că acest moment reprezintă „o confirmare a relației extraordinare dintre SUA și România”, mulțumindu-i pe această cale fostului ministru de Externe, Bogdan Aurescu.

„Sunt încântat să spun că ceremonia reprezintă încheierea lucrărilor de la Deveselu, asta înseamnă că baza de acolo e complet funcțională. Ne-am încadrat în buget și pentru asta mulțumim și Guvernului României. Vom trece la faza de testare și pregătire pentru a iniția partea operațională, pentru a putea face parte din sistemul NATO”, a adăugat Hans Klemm.

Ambasadorul american a amintit că scutul „este conceput împotriva amenințărilor din afara Europei. Scutul nu este îndreptat împotriva Rusiei, nici măcar nu are capabilitatea de a amenința Rusia.”

„Este o piatră de temelie pentru Alianța Nord-Atlantică, lucrăm împreună extraordinar, nimic nu poate fi de neîndeplinit”, a punctat ambasadorul Statelor Unite