Rachete de interceptare americane, parte a sistemului de apărare antirachetă, au lovit o ţintă care simula o rachetă inamică, în cadrul unui test realizat cu succes, pentru prima oară în ultimii şase ani, a relatat agenția Reuters, citând o sursă familiarizată cu rezultatele experimentuluii.
Aceste rezultate vor permite corporaţiei Boeing, implicată în dezvoltarea sistemului terestru pentru interceptarea rachetelor balistice, cu rază lungă de acţiune, să ducă acest program la bun sfârşit, a indicat sursa menţionată.
Începând cu anul 2004, armata americană a desfăşurat opt teste de acest gen, dintre care numai cinci au avut succes, specifică Reuters, preluată de Agerpres, fără să ofere alte detalii ale experimentului.
SUA au decis în 2002 crearea unui sistem naţional de apărare antirachetă, ale cărui componente principale ar urma să devină rachetele de interceptare cu rază lungă de acţiune GBI (Ground Based Interceptors) şi un scut antirachetă regional, conceput pentru interceptarea de rachete cu rază medie şi scurtă de acţiune.
Sistemul american antirachetă este destinat, după cum argumentează Washingtonul, să apere teritoriul Statelor Unite şi pe cel al aliaţilor lor în faţa unui posibil atac cu rachete dinspre aşa-numite „țări paria”, ca Iranul, Coreea de Nord, Siria sau Libia.
Moscova a criticat virulent acest proiect, denunţându-l ca pe instrument împotriva capacităţilor sale de descurajare nucleară. Negocierile ruso-americane pe acest subiect se află de mult timp în dificultate, iar pe fondul crizei din Ucraina au fost „îngheţate”.
România va găzdui interceptori la baza aeriană de la Deveselu, unde lucrările au început în toamna anului trecut. Scutul antirachetă din Europa, care va fi construit sub egida NATO, va cuprinde instalații care vor fi amplasate și în Polonia, Turcia, Portugalia și Spania.