Scutul antibalistic obligă Rusia la măsuri militare

Moscova va răspunde prin acţiuni de retorsiune, promite Medvedev.

Moscova reflectează la „măsuri de retorsiune“ după ce Statele Unite şi Cehia au semnat marţi, la Praga, un acord privind instalarea pe teritoriul fostei ţări comuniste a radarului sistemului american de apărare antirachetă din Europa. Semnarea acestui acord „ne mâhneşte mult“, a declarat preşedintele rus, Dmitri Medvedev, într-o conferinţă de presă susţinută ieri, la finalul Summitului G8 de la Toyako (nordul Japoniei), relatează AFP.

„Rusia nu va cădea pradă isteriei, dar va reflecta la măsuri de retorsiune“, a avertizat liderul de la Kremlin, fără a preciza însă cum anume intenţionează ţara sa să reacţioneze. Ministerul rus de Externe a dat publicităţii un comunicat cu un ton mai dur.

„Dacă un scut strategic antirachetă american începe să fie desfăşurat în apropierea graniţelor noastre, vom fi siliţi să reacţionăm nu într-o manieră diplomatică, ci prin mijloace tehnicomilitare. Aceasta nu este alegerea noastră“, se arăta în comunicatul citat. Însă atât Dmitri Medvedev, cât şi oficialii de la Ministerul de Externe au anunţat că sunt în continuare deschişi la negocieri cu Statele Unite, exprimându-ş i speranţa că tratativele privind scutul antirachetă vor continua.   „Vom continua să dialogăm cu ruşii. Vrem să punem la punct un sistem la care SUA, Rusia şi Europa vor participa ca parteneri egali“, a spus, la rândul său, purtătorul de cuvânt al Casei Albe, Gordon Johndroe. Secretarul de stat american, Condoleezza Rice, a declarat că acordul încheiat între Statele Unite şi Cehia este important nu doar pentru securitatea celor două ţări, ci şi pentru securitatea NATO şi a întregii comunităţi internaţionale. „Proliferarea rachetelor balistice nu este o ameninţare imaginară“, a atras atenţia Rice, de la Praga. Potrivit premierului ceh, Mirek Topolanek, acordul semnat marţi este o expresie a „dorinţei noastre comune de a apăra lumea liberă“. Proiect de 3,5 miliarde de dolari Sistemul de apărare antirachetă pe care Statele Unite intenţionează să-l instaleze în Europa este un proiect în valoare totală de 3,5 miliarde de dolari şi ar trebui să devină funcţional în 2011-2013, informează Reuters. În afara radarului din Cehia, Washingtonul intenţionează să amplaseze 10 rachete interceptoare pe teritoriul Poloniei sau, dacă negocierile cu oficialii de la Varşovia eşuează, pe cel al Lituaniei.

Instalat la putere în toamna anului trecut, actualul guvern polonez a anunţat că acceptă instalarea rachetelor doar dacă SUA investesc miliarde de dolari în sisteme de apărare aeriană care să asigure securitatea Poloniei. „Negocierile continuă“, a afirmat ministrul polonez de externe, Radoslaw Sikorski, după întrevederea avută luni, la Washington, cu secretarul de stat american, Condoleezza Rice.