Editura Evenimentul si Capital

Scurt istoric al semimaratonului, cea mai iubită probă de alergare

foto: Andra Panduru
Autor: | | 0 Comentarii | 170 Vizualizari

Cea mai bună, apreciată și aleasă distanță de către alergătorii din România se dovedește a fi semimaratonul cu ai lui 21,097 km

Datele de la competițiile organizate de Bucharest Running Club, semimaratonul și maratonul din Capitală fiind cele mai mari evenimente de acest fel din țară, arată că participanții aleg această lungime chiar și în detrimentul curselor mai scurte.

Cursele de semimaraton din România au cunoscut o creștere semnificativă de participanți și „finișeri”, la București, la semimaratonul organizat de Bucharest Running Club, în ultimii cinci ani, numărul de alergători crescând de aproape 5 ori, de la 663 la 3.179. Chiar și în cazul în care evenimentul a cuprins și alte probe, mai scurte – 10 km sau crosuri, sau mai lungi – maraton, cei mai mulți au mers pe varianta de mijloc a curselor de fond. Tendința aceasta nu este o caracteristică a spațiului mioritic, aceleași „boom-uri” fiind observate și în străinătate, de exemplu, în America, conform Running USA, numărul de finișeri a crescut de 4 ori în ultimii 15 ani, „semi-ul” fiind distanța preferată de alergători, atât de femei cât și de bărbați.

Pentru exemplificare, la Semimaratonul București din 2016 au participat la cursele lungi - semimaraton, ștafetă și 10 kilometri, 8.545 de alergători (totalul pe eveniment a fost de 14.745 participanți). Cum au fost alese distanțele? La ștafetă, 1.725 de alergători, la 10 km, 2.990 de alergători, iar la semimaraton s-au înscris 3.830, din care 3.179 au și terminat. Și la Maratonul București din același an, tot cursa care acoperă ”doar” 21,097 km a reprezentat prima opțiune, la final înregistrându-se 2.781 de finișeri la „semi” și „doar” 927 la maraton.

De fapt, printre cele mai mari curse de alergare din lume, din toate timpurile, sunt câteva semimaratoane. Cel mai mare dintre ele, Broloppet, care s-a desfășurat timp de 6 ani pe un traseu între Danemarca și Suedia, a avut într-un an 92.000 de înscriși, 79.719 persoane participând și terminând cursa. Cel mai mare semimaraton care încă se organizează, prima ediție având loc în 1980, este Goteborgsvarvet (Suedia), anul trecut înscriindu-se 64.500 de alergători.

Legenda spune că după ce a fugit un maraton, Fidipide, faimosul vestitor care a alergat până la Atena să anunțe victoria grecilor împotriva perșilor, a strigat „Am câștigat!” și apoi s-a prăbușit la pământ. Totuși, nu felul cum a terminat alergarea legendarul Fidipide este motivul pentru care se alege în acest moment semimaratonul în detrimentul curselor mai lungi. Chiar dacă maratonul este cursa regină a atletismului și în același timp și o distanță la care alergătorii amatori se gândesc să o parcurgă cel puțin odată în viață, totuși proba care însumează „doar” 21,097 km a câștigat bătălia cu celelalte „lungimi” din mai multe considerente.

Semimaratonul e o distanță provocatoare, dar nu e una care să ceară o transformare totală a programului zilnic. Un antrenament pentru maraton înseamnă o dedicare mare, include și alergări lungi de peste 3 ore, pe când pentru a termina un „semi” lucrurile sunt mult mai simple, mai puține ore de pregătire, alergări mai scurte, etc.

Pagina 1 din 2Stirile zilei

Alte articole din categoria: EVZ Special

Alte articole din categorie

capital.ro
libertatea.ro
rtv.net
fanatik.ro
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
playtech.ro
unica.ro
dcnews.ro
stiridiaspora.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE ŞI