Scurgere de substanţe radioactive la o uzină de îmbogăţire a uraniului din Rusia. Informații contradictorii

Arhiva EVZ

Un accident a avut loc la o uzină de îmbogățire a uraniului din zona centrală a Rusiei, în munții Ural. Cel puțin un muncitor de la uzină a murit, iar peste 100 au fost duși la spital pentru investigaţii privind o posibilă contaminare radioactivă.

Autorităţile ruse oferă informaţii contradictorii despre accident

Despre incidentul de la uzină au raportat serviciile de urgenţă din regiune pentru presa rusă, care susţin ca nu există niciun pericol. „O persoană a murit, ceilalți care se aflau în atelier au fost evacuați, urgența a fost localizată, nu există nicio amenințare de contaminare chimică”, relatează agenţia TASS cu referinţă la sercviciile de urgenţă.

Vineri mai devreme, departamentul de relații publice al serviciului de urgenţă din regiune a comunicat pentru presa rusă că „în magazinul nr. 53 a avut loc o depresurizare, din care cauză o persoană a fost rănită. Personalul a fost evacuat și igienizat. Situația radiațiilor la întreprindere și nu numai este normală. Nu există niciun pericol pentru locuitorii din Novouralsk și angajații fabricii”.

Reprezentanții de la uzină au precizat că în urma incidentului a existat „o victimă” după depresurizarea unui cilindru care conținea hexafluorură de uraniu, fără să precizeze dacă persoana în cauză a murit sau a fost rănită.

Această substanță chimică este esențială în procesul de îmbogățire a uraniului, ea fiind utilizată pentru producția de combustibil folosit la centralele nucleare, dar și pentru bombele atomice. O publicație locală, care citează surse anonime, spune că persoana a fost ucisă în incident.

Autorităţile du asigurări că nu există niciun pericol

Conform informațiilor din această sursă, reprezentanții Combinatului Electrochimic din Ural, aflat în apropierea orașului Novouralsk, în regiunea Sverdlovsk, au spus că, la zona de lucru în care a avut loc incidentul, oamenii au fost evacuați și că au loc procedurile de sanitizare.

Nivelurile de radiație la uzină și din zonele adiacente au fost raportate ca fiind „normale”, iar reprezentanții au susținut că accidentul nu a provocat pericole la adresa sănătății publice.

Combinatul este responsabil pentru jumătate din producția de uraniu îmbogățit din Rusia, dar și pentru 20% din producția globală. Peste 80% din producția uzinei este pentru export.

Un număr mare de țări sunt dependente de Rusia pentru mai mult de jumătate din necesarul lor de uraniu îmbogățit, conform unui raport citat de NYT.