Prețurile pe Litoral explodează. Condiții proaste, costuri imense

Vama Veche. Sursă Dreamstime

Scumpiri pe Litoralul Mării Negre, într-o stațiune apreciată, în trecut, tocmai pentru spiritul boem. Prețurile din Vama Veche au ajuns să concureze cu cele din Mamaia.

Vama Veche a devenit o stațiune foarte la modă în ultimii ani. Aceasta, cu toate că are aceleași probleme pe care le întâlnim în toate stațiunile de pe Litoral. Drumurile sunt proaste, locurile de parcare sunt puține, la fel ca și spațiile de cazare sau localurile. În schimb, prețurile au ajuns să rivalizeze cu cele din Mamaia, mult mai celebră.

Scumpiri în Vama Veche

Turiștii care își petreceau vacanțele în Vama Veche, apreciind spiritul boem al stațiunii se declară nemulțumiți de cum a evoluat. Ei vorbesc despre scumpiri nejustificate, la produse și servicii turistice, în condițiile în care localitatea s-a schimbat în rău. Există mari probleme legate de infrastructură, insalubritate care îi determină să strâmbe din nas. În plus, oferta legată de locurile de distracție sau de luat masa este destul de săracă.

Iar toate acestea nu justifică prețurile foarte mari, ce rivalizează cu cele din mult mai luxoasa Mamaia.

Astfel, se înregistrează scumpiri la orice. Chiria pentru un șezlong, în această perioadă. de iunie, la ajunte între 30 de lei și 70 de lei pe zi, în weekend. Pe unele plaje, spre deosebire de ceea ce se petrecea în trecut, se cere taxă inclusiv pentru utilizarea toaletei. Într-o zonă unde șezlongul se închiriază cu 40 de lei, cei care au nevoie de toaletă trebuie să plătescă încă doi lei pentru acces la WC, după cum relatează Antena 3.

Vacanțele pe litoral costă din ce în ce mai mult Sursa foto: EVZ

Prețuri mai mari la mâncare și băutură

Turiștii trebuie să suporte scumpiri și pentru mâncare ori băutură. Prețurile au crescut destul de mult și în acest sector. Un pahar cu bere, de 200 ml, costă minimum 10 lei. O porție de hamsii cu mămăligă și mujdei se vinde cu 45 de lei.

Scumpiri sunt și pentru închirierea unei camere, deși condițiile nu sunt nici pe departe foarte bune. Trei nopți de cazare la o unitate cotată cu trei stele costă de la 1.500 de lei în sus. La un hotel de patru stele, prețurile pornesc de la 2.000 de lei.

Acest lucru îi face pe cei care vizitau stațiunea în trecut să strâmbe din nas. Și dacă nu au un motiv special pentru a reveni, preferă să-și caute alte locații pentru vacanță.

prețurile cresc Sursa foto: Arhiva EVZ

Val de scumpiri în România

Creșterea prețurilor din stațiunile de la Marea Neagră urmează valul de scumpiri înregistrat la nivelul întregii țări. Conform datelor statistice, rata anuală a inflaţiei în luna mai 2024 a fost 5,1%, raportat la aceeași perioadă din 2023. Institutul Naţional de Statistică (INS) a anunțat cea de-a patra scădere a acestui indicator. Rata anuală a inflaţiei în luna aprilie 2024 comparativ cu luna aprilie 2023 a fost 5,9%.

„Indicele preţurilor de consum în luna mai 2024 comparativ cu luna aprilie 2024 a fost 99,89%. Rata inflaţiei de la începutul anului (mai 2024 comparativ cu decembrie 2023) a fost 2,3%. Rata anuală a inflaţiei în luna mai 2024 comparativ cu luna mai 2023 a fost 5,1%.

Rata medie a modificării preţurilor de consum în ultimele 12 luni (iunie 2023 – mai 2024) faţă de precedentele 12 luni (iunie 2022 – mai 2023) a fost 7,6%”, arată datele INS.