Lovitură dură pentru fumători. Când sunt prevăzute scumpirile și câte țigări îți ia statul

Lovitură dură pentru fumători. Când sunt prevăzute scumpirile și câte țigări îți ia statul sursa foto. EVZ

Scumpirea țigărilor. Conform unor statistici, din 20 de țigări câte are un pachet, statul ia 16 ţigări, iar schimbul curat între producător şi client este de doar 4 ţigări. Cu alte cuvinte, comerţul între cumpărător şi producător se limitează la o cincime din preţul pachetului. Un fumător din România are un coş de consum cu circa 30% peste cel al unui nefumător.

Vestea proastă pentru fumători este că ţigările vor continua să se scumpească.

Scumpirea țigărilor. Potrivit Economica.net, dintr-un pachet de 20 de țigarete, 12 reprezintă acciza, 4 TVA, iar 4 venitul producătorului (incluzând costul materiei prime, salariile, marja de retail, transportul, profitul cu impozitul aferent, etc.).

Acciza şi TVA reprezintă între 75-80% din preţul unui pachet de ţigări, la care se adaugă şi celelalte impozite plătite de producător pentru desfăşurarea activităţii.  

Ne puteți urmări și pe Google News

Potrivit calculelor, câştigul obţinut de comercianţi din vanzarea directă a produselor din tutun este foarte mic, dar comercializarea acestora impulsionează vânzările altor produse. Din câte se pare, coşul de consum al unui fumător este cu aproximativ 30% mai mare decât cel al unui nefumător. 

Taxele pe ţigări vor continua să crească. Codul Fiscal, modificat prin controversata OUG 114/2018, prevede  un calendar de creștere anuală a accizei până în 2022.

Următoarea creştere  a accizei este prevăzută pentru aprilie 2020, de la aproape 484 lei/mia țigarete la 501 lei/mia țigarete.

Scumpirea țigărilor. După data de 20 mai, fiecare pachet trebuie să aibă un cod unic şi fiecare mişcare a produsului să fie înregistrată într-un sistem. Din cauza felului în care Uniunea Europeană a conceput legislația, există o posibilitate foarte ridicată ca aceste coduri să nu existe, iar sistemele informatice să nu fie funcţionale.

Producătorii din România trebuie să implementeze un sistem de trasabilitate a ţigaretelor, T&T, costisitor şi inutil, dat fiind că va monitoriza ţigaretele din interiorul UE, in timp ce peste 90% din produsele din tutun de pe piaţa neagră provin din afara Uniunii, spun reprezentanţii JTI. Data limită la care producătorii români trebuie să implementee acest sistem este 20 mai.

Implementarea sistemului este deja întârziată în majoritatea statelor membre, inclusiv în România, care este cel de al treilea producător de ţigarete din Europa, după Germania şi Polonia. 

Elaborarea Regulamentelor europene de implementare a sistemului a durat aproape doi ani, iar statele membre au la dispoziţie mai puţin de şase luni pentru implementarea propriu-zisă.

Din cauza problemelor birocratice, vor fi întârzieri semnificative ale implementării acestui sistem. Legislaţia europeană nu are dispoziţii şi nu prevede o soluţie de avarie.