Alimentele care s-au scumpit cel mai mult în luna ianuarie. Cu cât le-au golit românilor buzunarele

Scumpiri. Sursa foto: Fizkes | Dreamstime.com

Rata inflației a crescut peste așteptări în luna ianuarie, atingând nivelul de 7,4%, potrivit datelor Institutului Național de Statistic (INS). Astfel că, această tendință se reflectă în majorarea prețurilor la alimente și servicii.

În ciuda eforturilor guvernamentale de a limita anumite prețuri, observăm scumpiri la mai toate alimentele, înregistrându-se o creștere cu 0,8 puncte procentuale.

Scumpiri la majoritatea produselor, în ultima lună

Prețurile alimentelor au înregistrat o creștere de 5,6%. Totuși, această cifră reprezintă o scădere în comparație cu luna decembrie 2023.

În același timp, prețurile mărfurilor nealimentare au înregistrat o accelerare a creșterii anuale până la 7,4%, de la 5,5%, iar prețurile serviciilor au înregistrat o creștere de 10,9%.

Experții estimează că produsele vor înregistra scumpiri și în lunile următoare, mai ales în apropierea sărbătorilor pascale.

Scumpiri alimente. Sursa foto: Arhiva EvZ

Cei mai mulți bani se duc pe chirie, facturi, rate la bănci şi mâncare

Între timp, românii se confruntă cu tot mai multe dificultăți în încercarea de a-și asigura un nivel de trai decent.

O proporție semnificativă din venituri este direcționată către chirie, facturi, rate la bănci și alimente.

Carnea de porc a înregistrat cele mai semnificative scumpiri, înregistrând o majorare de aproximativ 11% față de aceeași perioadă a anului trecut.

Astfel, un kilogram de carne de porc, care costă acum 30 de lei, era disponibil cu 27 de lei pe kilogram în aceeași perioadă a anului anterior.

Inflație. Sursa foto: Arhiva EVZ

Scumpiri și la Ziua Îndrăgostiților

Chiar și Ziua Îndrăgostiților a fost afectată de creșterea prețurilor în acest an. Un cuplu care a dorit să meargă la restaurant a plătit, în medie, cu 13% mai mult decât anul trecut.

De asemenea, prețul unei cutii de bomboane de ciocolată, un cadou obișnuit, a crescut cu 17% în 2024 față de anul anterior. De asemenea, vinul, florile și cafeaua au devenit mai scumpe.

Se preconizează că abia după sărbătorile pascale ar putea avea loc o stabilizare sau chiar o reducere a prețurilor pentru anumite produse. Până atunci, continuă să se înregistreze scumpiri.

Această prognoză vine în contextul în care chiar și Banca Națională estimează o tendință descendentă a inflației, potrivit antena3.ro.