Scuar pentru... vite sau cum au fost furaţi banii publici pentru campania electorală a partidelor lui Ilan Şor.Video

Scuar pentru... vite sau cum au fost furaţi banii publici pentru campania electorală a partidelor lui Ilan Şor.Video Scena de vară din Brăneşti/ Sursa foto: EvZ

Ilan Şor, deşi se află departe de casă, contiuă să implementeze cu ajutorul oamenilor săi schemele de delapidare a banilor publici în Republica Moldova. Bani pe care îi utilizează ulterior în proiectele sale politice. Este şi cazul delapidării a peste 2.500.000 de lei (cca 134.150 euro), bani oferiţi Primăriei Ivancea din raionul Orhei în cadrul unui proiect guvernamental pentru amenajarea unui scuar cu scenă de vară în satul Brăneşti.

Mijloacele financiare au fost delapidate printr-o achiziţe trucată, pusă la cale de fosta conducere a Primăriei Ivancea, asigurată de Partidul Şor. Iar banii au ajuns la un agent economic, monitorizat de de Serviciul de Informaţii şi Securitate (SIS) pentru finanţarea ilegală a campaniei electorale pentru alegerile locale din toamna trecută.

Precizăm că, la alegerile locale din toamna trecută, la cârma administraţiei publice locale din Ivancea au venit reprezentanţii Partidului Renaştere, un satelit al proiectului politic al lui Ilan Şor. Formaţiunea respectivă reprezintă o piesă importantă în proiectul Pobeda-Victoria, lansat cu fast luna trecută la Moscova.

Mai mulţi locuitori din sat au declarat pentru EvZ că au fost remuneraţi cu câte o mie de lei după ce au votat pentru Partidul Renaştere. Din aceste considerente, există bănuiala rezonabilă că banii ar fi fost folosiţi în campania electorală pentru Ivancea.

Ne puteți urmări și pe Google News

Cel mai trist, însă, este că pentru amenajarea scuarului, care acum este folosit ca păşune pentru vite, au contrbuit material şi financiar locuitorii din Brăneşti. Oamenii care au vrut să facă ceva frumos pentru satul lor.

Cum au fost colectaţi bani pentru firma controlată de Ilan Şor

În vara anului 2022, administraţia locală a comunei Ivancea, condusă de primarul Boris Ochişor, membru al Partidului Şor, a anunţat intenţia de a construi în satul Brăneşti un scuar cu scenă de vară pentru evenimente culturale. Ideea a fost susţinută de consiliul local, unde majoritatea consilierilor, în proporţie de 9 la sută , erau din partea Partidului Şor.

Proiectul urma să fie finanţat în cadrul Programului „Diaspora acasă reuşeşte1+3”, lansat de Guvernul Republicii Moldova şi implementat de Cancelaria de Stat prin intermediul Biroului pentru relaţii cu diaspora.

Totodată, autorităţile comunei au venit cu un îndemn către locuitorii din Brăneşti ca să contribuie fiecare cum poate. Unii au donat cotileţ, alţii bani. Cei care nu au avut posibilitatea să contribuie financiar sau material, şi-au pus la dispozţie braţele de muncă.

Potrivit consilierului local, Iurie Răilean, oamenii din Brăneşti au strâns 169 mii de lei (8.840 euro).

Directoarea Căminului cultural din Ivancea, Anastasia Ardaşan, care mai este şi rudă cu şeful filialei Partidului Renaştere din Ivancea, consilierul Iurie Ardaşan, a fost implicată în colectarea banilor de la locuitorii din Brăneşti. Doar că aceasta vorbeşte de suma de 60.000 de mii de lei.

„Banii erau depuşi pe un cont deschis de Primărie. Dar erau cei care nu puteau să meargă la poştă să transfere banii. Şi o făceam eu în locul lor. Apoi le aduceam chitanţa”, a declarat funcţionara pentru EvZ.

Anastasia Ardaşan/ sursa foto: Facebook.com

Licitaţie cu orice preţ

Licitaţia privind construcţia scuarului în Brăneşti nu se regăseşte în lista licitaţiilor planificate de Primăria Ivancea pentru anul 2022.

Iniţial, licitaţia a fost programată pentru data de 7 iulie 2022. Însă a fost anulată din lipsă de oferte.

Peste patru zile, Primăria Ivancea a anunţat o nouă licitaţie pentru construcţia scurului din Brăneşti.

De această dată apare şi un ofertant – Maniuk Prime. O întreprindere înregistrată în 2019 într-un apartament din Chişinău, fără o istorie în domeniul construcţiilor şi achiziţiilor publice.

La 8 august 2022, primarul de atunci, Boris Ochişor, a semnat cu administratorul Igor Maniuc, el fiind şi fondatorul la Maniuk Prime, Contractul de antrepriză nr.44.

Documentul prevedea că principalele lucrări să fie efectuate până în decembrie 2022. Iar lucrările de finisare urmau să fie efectuate pe parcursul anului 2023.

Nici scuar, nici bani

Din ceea ce trebuia să ajungă un loc de odihnă şi distracţie pentru cei din Brăneşti, s-au ridicat doar pereţii şi s-a pus acoperişul. Practic, s-a folosit cotileţul donat şi s-a pus acoperişul. Iar terenul nivelat, pe care cresc buruieni, a ajuns păşune pentru vite.

Cu toate acestea, Primăria Ivancea a transferat toţi banii, până într-un bănuţ, către Maniuk Prime.

Primarul Alexei Saviţchi a declarat pentru EvZ că el nu ştie nimic, iar toate documentele au fost ridicate de oamenii legii. Potrivit edilului, de acest caz s-a ocupat fostul vice-primar care şi-a dat demisia. Iar numărul de telefon al fostului subaltern nu-l cunoaşte.

Cât priveşte fondatorul şi administratorul de la Maniuk Prim a dispărut, are telefonul închis şi nu poate fi găsit.

L-am contactat la telefon pe fostul primar. Boris Ochişor ne-a comunicat că antreprenorul a dispărut fără să-şi onoreze obligaţiunile contractuale şi este de negăsit. „Am depus plângere. Sper că oamenii legii se vor clarifica”, a declarat fostul primar.

Boris Ochişor

Fostul primar, Boris Ochişor/ Sursa foto: captură

Poliţia şi oamenii lui Ilan Şor „caută” banii

Poliţia din Orhei a pornit încă în 2023 un dosar penal şi de atunci tot caută bani şi antreprenorul dispărut. Iar la 25 ianuarie 2024, a ridicat din contabilitatea Primăriei Ivancea facturile şi documentele bancare privind transferurile efetuate către Maniuk Prime. De atunci, oamenii legii din Orhei pare-se să fi luat o pauză.

Alexei Saviţchi a declarat pentru EvZ că Primăria a angajat un avocat care să-i reprezinte interesele în organele de drept împotriva SRL Maniuk Prime. Dar nu-i cunoaşte numele şi nici numărul de telefon.

„Au scris la Poliţie că persoane neidentificate, având intenţia să nu finiseze construcţia, au falsificat procesele verbale şi astfel au fost transferaţi banii. Dar cum se poate? Dar cu cine au semnat contractul? Tot cu persoane neidentificate?”, a declarat Iurie Railean.

Maniuk Prime SRL, firmă căpuşă pentru finanţarea partidelor controlate de Ilan Şor

Răspunsul la întrebarea unde a dispărut antreprenorul cu banii Primăriei Ivancea îl găsim într-un Raport al SIS despre finanţarea în 2023 partidelor controlate de Ilan Şor.

„În cadrul investigațiilor, a fost identificată utilizarea SRL „MANIUK PRIME”, de către exponenții PP „ȘANSĂ”, în finanțarea unor proiecte de infrastructură, cu o înaltă probabilitate în scop electoral, cu surse financiare de proveniență suspectă, de la unele persoane fizice interpuse – or proiectul având scop asigurarea vizibilităţii şi influenţei electorale”, se menţionează în raportul SIS.

În perioada 20.09.2023 - 09.10.2023, SRL Maniuk Prim a deschis la băncile comerciale MAIB şi OTP Bank SA, două conturi. Pe ele au fost recepționate mijloace bănești în sumă totală de cca 6.000.000 lei, în sume divizate între 80 000 - 360 000 lei, cu destinație suspectă „acordare și rambursare a împrumuturilor”, de la mai multe persoanele fizice.

În aceeași perioadă, din suma menționată, SRL Maniuk Prime a efectuat următoarele transferuri: - 1 240 000 lei către SRL „AMON-PRIME”, pentru reparația unui sector de drum din str. N. Costenco, s. Cihoreni com. Biești, r-nul Orhei

- 1 300 000 lei către SRL „NELIVIN”, deschis în BC „Victoriabank” SA, cu destinația: contract nr.11/09-23 din 11.09.2023, pentru reparația drumurilor publice din s. Discova, com. Puțintei, r- nul Orhei;

- 1 724 900 lei către SRL „ROAD ENGINIRING cu destinația: Contract nr.25/09-23 din 25.09.2023, pentru lucrări de reparație a străzilor din s. Bulăești, r-nul Orhei;

- 150 000 lei către SRL „MAGISTRALA-NORD”, cu destinația: contract pentru reparația unui sector de drum din s. Pelenia, r-nul Drochia.

La solicitarea „OTP Bank” SA și „MAIB” SA, clientul SRL „MANIUK PRIM” a refuzat prezentarea documentelor privind proveniența sumelor bănești.

Serviciul pentru prevenirea şi combaterea spălării banilor a aplicat anul trecut sechestru pe 360 000 lei din contul Maniuk Prim, deschis la MAIB SA și a sumei de 1 058 900 lei din contul deschis la OTP Bank SA, în legătură cu suspiciunile privind provenința mijloacelor bănești.

În septembrie 2023, Igor Maniuc i-a cedat conducerea întreprinderii lui Igor Rusnac. Ultimul nu locuieşte în SUA, după cum susţin unii din Primăria Ivancea. Acesta îşi are domiciliul într-un apartament de pe strada Sviridov din oraşul Dubăsari din Transnistria.