Un număr de 15 scrisori de dragoste trimise de celebrul sculptor Constantin Brâncuşi iubitei sale Florence Meyer au fost adjudecate, miercuri seara, la licitaţia Artmark organizată în Capitală, la preţul total de 38.250 de euro.
Fiecare scrisoare expediată de Brâncuşi şi semnată fie cu numele său, fie cu pseudonimul de alint Morice, a avut preţul de pornire de 1.000 de euro. Scrisorile trimise de-a lungul a două decenii şi au fost adjudecate la sume cuprinse între 2.000 de euro şi 3.750 de euro.
Scrisorile au fost expertizate drept autentice de dr. Radu Varia, membru al mai multor academii, precum Academia Regală a Scoţiei, Academia Europeană de Ştiinţe, Arte şi Litere din Paris, Academia de Arte şi Ştiinţe din Salzburg.
Florence Meyer a fost o dansatoare modernă americană, cunoscută şi pentru pasiunea sa pentru fotografie, realizând celebre portrete fotografice actorilor şi artiştilor vremii. Apropiată şi protejată a lui Man Ray, ea a fost căsătorită cu actorul Oskar Homolka, consacrat în filmele lui Hitchcock.
Între loturile adjudecate la sume mari în licitaţia „O poveste de dragoste” - Corespondenţa Brâncuşi, precum şi alte hârtii importante din colecţia unui scriitor s-au mai numărat un hrisov de împroprietărire emis de domnitorul Constantin Brâncoveanu, pe 30 aprilie 7217 (1709), cu sigiliul şi semnătura lui, piesă de colecţie, la 6.750 de euro, o acuarelă realizată de pictorul Gheorghe Chirovici, de protocol, celebrând lucrările conferinţei Uniunii Interparlamentare din 1 octombrie 1931, cu 300 de semnături olografe ale unor personalităţi precum: Nicolae Iorga, A.C. Cuza, Ion G. Duca, Gheorghe Ionescu-Şişeşti, Iuliu Maniu, Constantin I.C. Brătianu, Nicolae Al. Lahovary, Alexandrina „Didina” Cantacuzino, Dimitrie Pompeiu, piesă de colecţie, la 4.500 de euro, lucrarea „Eroinele Antichităţii” de Ovidiu, din 1552, din colecţia Mihai Beniuc, la 1.000 de euro (lucrare notificată Ministerului Culturii în vederea clasării în patrimoniul cultural naţional).
Manuscrisele „De ce luptăm contra războiului?”, de George Bacovia, şi „Primul meu vot”, de Nicolae Labiş, cu semnăturile olografe ale poeţilor şi plicurile originale au fost retrase din licitaţie ca urmare a exerciţiului preemţiunii de către Arhivele Naţionale.