Povestea scrisorii livrate după 76 de ani. A schimbat destinele a doi oameni

Povestea scrisorii livrate după 76 de ani. A schimbat destinele a doi oameniPoștaș. Sursa foto: Arhiva EVZ

Poșta Română a livrat o scrisoare după nu mai puțin de 76 de ani. Era adresată unei femei din satul Viscri și fusese trimisă de soțul acesteia, prizonier de război.

Din păcate, scrisoarea a ajuns într-un final la destinație, pe 4 iulie 2023, adusă de Poșta Română, la 76 de ani distanță. Atât expeditorul, cât şi destinatarul nu mai sunt în viață. Pe data de 17 august 1947, un prizonier de război a trimis o scrisoare către soția sa care locuia în satul Viscri. După o întârziere de 76 de ani, scrisoarea a ajuns în cele din urmă la destinație, fiind livrată de către Poșta Română.

Poșta Română a livrat o scrisoare după 76 de ani

Gafa Poștei Române arată cum o scrisoare nelivrată la timp poate schimba vieți, pentru că asta s-a întâmplat cu cei doi soţi. După eliberare, el nu s-a întors în România și și-a refăcut viața în străinătate. Ea, de-a lungul anilor, nu l-a uitat niciodată, nu s-a recăsătorit murind cu gândul că se va întoarce acasă.

Această scrisoare pierdută de Poşta Română ar fi avut un impact semnificativ dacă ar fi ajuns la timp la destinatar, dar n-a fost să fie.

„Acum vreau să îţi povestesc ceva de aici. În ultimele zile a fost o caniculă cum nu a mai fost de mult timp. În ultima săptămână am recoltat grâu și ovăz. Am eliberat în 4 zile 22 de acri. Doi bărbați încărcau, alții doi descărcau. Fermierul tânăr conducea tractorul. Prin asta închei scrisoarea. Vă urez sănătate. Al tău soț și al vostru fiu de pe frontul îndepărtat”, sunt doar câteva dintre rândurile scrise. Din păcate, aceste gânduri nu au mai ajuns niciodată la femeia care locuia în satul Viscri.

Poșta Română a livrat o scrisoare la 76 de ani după expediere. Foto: Facebook/Csiki Camelia

Ce spun apropiații despre această greșeală a Poştei Române

Cei care știu despre femeia din Viscri, spun că aceasta nu l-a uitat niciodată pe soțul ei și nu s-a mai recăsătorit.

„Un prizonier de război a trimis în 17 august 1947 o scrisoare către soția lui care locuia în satul brașovean Viscri…Scrisoarea a ajuns abia alaltăieri la destinație! Adusă de Poșta Română… După 76 de ani! Între timp au murit atât expeditorul cât și destinatarul…El nu s-a mai întors în România, după ce a fost eliberat, și-a refăcut viața în străinătate. Ea nu l-a uitat niciodată, nu s-a mai recăsătorit și a murit prin anii ’80. Nu îmi dau seama ce ar fi putut schimba în destinul lor această scrisoare rătăcită, dar poate ar fi schimbat, dacă ar fi ajuns la timp…”, este mesajul lui Csiki Camelia, cea care a prezentat scrisoarea pe Facebook.

Poșta Română nu este la prima gafă

Un plic expediat din București a ajuns în cele din urmă la Mangalia, dar nu înainte de a călători timp de șase luni. Într-un incident de-a dreptul surprinzător, Poșta Română a trimis inițial plicul în Mongolia, la mii de kilometri distanță față de destinatar.

Deși distanța reală între București și Mangalia este de doar 260 de kilometri și poate fi parcursă în câteva ore, poșta a reușit performanța de a duce acest colet din capitală la malul mării într-un interval de șase luni. Motivul acestei perioade foarte lungi este înscris pe plic: coletul a fost trimis, inițial, în Mongolia, adică la peste 5.700 de kilometri distanță față de destinatar. Înăuntrul coletului se afla volumul „Discurs despre economia politică" de Jean-Jacques Rousseau, în traducerea Veronicăi Lazăr.