Scrisoare deschisă pentru Klaus Iohannis, de la un român infatuat, promotor al urii

Scrisoare deschisă pentru Klaus Iohannis, de la un român infatuat, promotor al urii

Vineri, când toată lumea se pregătea de weekend, m-am trezit tras de cineva de mânecă. Mirat că are cineva treabă cu mine, am întors capul să văd cine e cel care mă deranjează tocmai când eram gata să mă dedic pentru multe ore familiei. I-am văzut statura impunătoare, zâmbetul de actor american din noir și l-am recunoscut pe președintele Klaus Iohannis.

Din ecranul televizorului se uita fix la mine și a rostit răspicat: „Cei care au promovat referendumul nu au fost toleranți. Dar românii au dat o lecție imensă acestor infatuați care au promovat ura și, așa cum se spune popular, i-au tratat cu flit. Românii au fost mult deasupra acelei părți a clasei politice care au promovat agresiv și cu un mesaj intolerant acel referendum.” El face referire, normal, la referendumul pentru definirea căsătoriei în Constituție, eu am fost un susținător al temei, așa că prin vorbele jignitoare mi se adresa.

La scurt timp, câțiva reprezentanți ai Bisericii i-au răspuns președintelui și subiectul pare că a dispărut, din nou, în neantul uitării.

Totuși, eu cred că el mai merită un răspuns, mai ales că s-a ostenit să mi se adreseze, mie și altor milioane de supuși de-ai săi. În mod normal nu aș face asta, pentru că știu că este în campanie electorală și că asta e o perioadă în care e inutil să pui preț pe cuvintele politicienilor.

 În primul rând, domnule președinte, nu toți susținătorii referendumului a cărui poveste o rescrieți, așa cum i se cuvine unui învingător într-o bătălie, au fost animați de ură și intoleranță. Nici măcar mulți dintre ei. Practic, folosind același tip de generalizare, pot spune și eu că oamenii care au boicotat scrutinul sunt niște prostovani care au crezut că în spatele întrebării de pe buletin se ascunde o lege care îl scapă pe Liviu Dragnea de pușcărie. Eu nu cred că e așa, nu-s nici naiv să cred că a fost vorba de o confruntare de ideologii. Nu, a fost o confruntare între două tabere politice și, sunt convins, dacă demersul ar fi fost amânat până acum, comasându-l cu alegerile europarlamentare, rezultatul ar fi fost altul.

O altă eroare pe care o faceți este că poporul înțelept „le-a dat flit politicienilor”. Nu cred că taman acum, când vă zbateți să băgați în Parlamentul European cât mai mulți susținători de-ai dumnevoastră, fie ei useriști sau liberali, promovând chiar un nou referendum, nu înțelegeți mecanismele de la Bruxelles.

Nu poporul le-a dat flit, ci politicienii care susținuseră modificarea Constituției s-au retras în propriile carapace după ce i-au certat șefii familiilor lor politice europene. Vă amintiți cum au venit cu coada între picioare după ce S-D și ALDE le-au cerut să nu se mai implice în organizarea scrutinului? Trebuie să vă amintiți, pentru că și câțiva liberali de-ai dumneavoastră au făcut atunci pași înapoi.

În fine, nu aștept scuze pentru cuvintele pe care le-ați aruncat în uraganul lipsit de substanță al campaniei electorale. Deasemenea mă aștept ca dumneavoastră să puneți pe vorbele mele exact același preț pe care l-am pus și eu pe discursul prezidențial.

 

Ne puteți urmări și pe Google News