"Macron a fost un geniu sinistru când a blocat oficial porturile și frontiera dintre Dover și Calais, din cauza noii variante a virusului COVID-19. Ne-a făcut pe noi, britanicii, să înțelegem ce s-ar întâmpla în cazul unei ieșiri fără acord din UE", așa-numitul și temutul "No Deal", povestește Howard Jacobson.
"Acest lucru a rupt rezistența lui Johnson și a Guvernului său și a fost decisiv pentru a ajunge la un acord cu UE", continuă scriitorul britanic.
Romancierul englez, în vârstă de 78 de ani, care a câștigat Premiul Booker cu cartea "Enigma lui Finkler", este convins de rolul, inconștient sau nu, al președintelui francez în acordul privind Brexitul, încheiat în Ajunul Crăciunului unui an foarte complicat precum 2020. /.../
Reporter: De ce, domnule Jacobson?
Howard Jacobson: Ieșirea din UE ar fi fost mult mai grea în cazul unui No Deal, n. red./.
Dar aceasta este o ușurare amară, foarte amară. Să ne amintim: vom avea mai puțin decât am avut odată în UE și, dacă abandonăm euforia prezentului pentru o clipă, nimic nu poate anula nebunia totală de a părăsi Uniunea Europeană, deși Johnson și oamenii săi vor prezenta acest acord ca pe un mare succes. Dar majoritatea britanicilor știu că nu este așa, chiar dacă acum acest lucru nu contează nimic pentru a schimba lucrurile.
Reporter: Prin urmare, nu credeți că acest acord și succesul politic al lui Johnson l-ar putea face să uite primul său an în calitate de prim-ministru la Downing Street, marcat de greșeli și critici?
Howard Jacobson: Johnson va avea o creștere în popularitate după acest acord cu UE, cu siguranță. Dar multe persoane nu îl mai suportă din cauza neadaptării cronice pe care a arătat-o în ultimele luni, în special în ceea ce privește criza de coronavirus: a fost groaznic, iar soția mea, Jenny, care a colaborat la urmărirea expunerii infectaților cu COVID-19, știe foarte bine cât de dezastruos a fost acest sistem, și nu numai. Acest lucru le-a reamintit multora de promisiunile absurse ale premierului din timpul campaniei referendumului pentru Brexit din 2016. Toate acestea se încadrează perfect cu optimismul forțat și fals care îl caracterizează pe Johnson.
Reporter: La ce vă referiți, mai exact?
Howard Jacobson: Când Johnson spune că noi britanicii suntem cei mai buni din lume, că avem cele mai bune lucruri din lume și așa mai departe. Dar nu este deloc adevărat. Ar fi suficient să fim eficienți atunci când facem lucruri. În schimb, acest guvern a demonstrat recent că, în unele cazuri, suntem cei mai răi din lume și, deci, ar trebui să ne fie rușine. Desigur, am fost primii din Occident care am administrat vaccinul împotriva COVID-19 și aceasta este o veste minunată. Dar, în același timp, unii din guvernul londonez s-au lăudat că acest vaccin este englezesc, în timp ce el este de fapt american, german și fabricat de imigranți turci. Toate acestea sunt lucruri care au dispărut din povestirea noastră.
Reporter: Este excepționalismul britanic ireductibil?
Howard Jacobson: Da. Și, de asemenea, noțiunea de suveranism sau suveranitate, cu care Johnson și-a umplut gura în propaganda sa pentru Brexit în toți acești ani. Ursula von der Leyen, președintele Comisiei UE, i-a repetat clar și răspicat: dacă mantra este suveranitatea, este dificil să negociezi cu cineva. Este același mecanism care te face să spui că Marea Britanie este un loc minunat, fără doar și poate, fără un minim de autocritică, așa cum o întruchipează natura lui Johnson, pentru care totul trebuie să fie o victorie ca într-un război. În timp ce el, în afară de acordul de ieri, continuă să piardă. Principala problemă a lui Boris este de personalitate: el nu crede în nimic. Și, dacă nu crezi în nimic, nu știi cum să acționezi.
Reporter: Credeți că destinul politic al lui Johnson este pecetluit?
Howard Jacobson: Cu siguranță ar fi fost, dacă s-ar fi întors fără un acord de la Bruxelles. Acum, după acordul cu UE, poate să își ia timp și să respire vreun an, care, însă, în opinia mea va fi foarte lung pentru toată lumea, pentru că sunt convins că Johnson va continua să comită greșeli. Pe termen lung, după părerea mea, nu are prea multe speranțe și nu cred că va putea obține un nou mandat. Și în conferința de presă de joi, în care a anunțat acordul pentru Brexit către națiune, nu a apărut atât de triumfător pe cât credeam și spiritul său era marcat de ceva. Poate de convingerea interioară că, în ciuda tuturor eforturilor, nu va ajunge departe. (Rador)