Scriitorii din România își serbează ziua cu scandal

Scriitorii din România își serbează ziua cu scandal

3 martie este Ziua Internațională a Scriitorilor. La noi, de ceva vreme, pe această breaslă planează umbra unui scandal legat de conducerea Uniunii Scriitorilor din România, care, după opinia unora dintre membrii săi (sau foști membri) nua r fi aleasă statutar.

Sunt două tabere – una care spune că vrea reformarea Uniunii, cealaltă, care nu înțelege ce reformă se vrea. Vârfurile de lance ale celor două tabere sunt, la reformatori – Grupul pentru reforma Uniunii Scriitorilor din România - poetul Dan Mircea Cipariu, la ceilalți președintele Uniunii Scriitorilor din România (USR) criticul Nicolae Manolescu. Acest scandal, așa cum este perceput de public, dar nu este recunoscut de conducerea USR, s-a născut la ultimele alegeri pentru președinția USR (în 2013), la care contracandidați au fost criticul Nicolae Manolescu și poetul Dan Mircea Cipariu. Evenimentul zilei a prezentat de curând opiniile celor doi față de această situație.

În ultima săptămână din luna februarie, USR, prin Consiliul său, în urma celor transmise de Comisia de Monitorizare, Suspendare şi Excludere a luat următoarele măsuri față de unii membri: „Consiliul U.S.R. a votat următoarele: excluderea din U.S.R. a dlor Dan Mircea Cipariu şi Grigore Şoitu (din totalul de 28 voturi, 27 voturi pentru, 1 abţinere); avertisment dlor Daniel Vorona (unanimitate), Paul Cernat (27 voturi pentru, 1 contra) şi Florin Iaru (unanimitate). În urma disocierii dlui Peter Sragher de acţiunile îndreptate împotriva U.S.R. de către unii membri ai aşa-numitului Grup de Reformă, Consiliul a hotărât menţinerea dlui Peter Sragher în funcţia de preşedinte de Filială”.

Grupul pentru Reforma USR a reacționat printr-un protest,considerând ca abuzuri aceste sancțiuni. „Abuzurile apropiaților și favoriților dlui Nicolae Manolescu, cât și cele ale Domniei-sale, vor fi acționate în continuare în Justiție. Din păcate, rușinea membrilor USR obedienți, complici prin tăcere și indiferență la distrugerea imaginii scriitorului român și, în cele din urmă, a Uniunii Scriitorilor, nu o vor șterge nici timpul, nici favorurile, și nici măcar opera lor literară . Având în vedere aspectele grave menționate mai sus, GR-USR solicită demisia d-lui Nicolae Manolescu și a întregii conduceri a USR (Consiliul de Conducere și Comitetul Director) și îi cheamă pe toți membrii USR la noi alegeri democratice, alegeri ce vor avea loc între 18-19 martie 2016, conform anunțului public al Comitetului de Iniţiativă al Adunării Generale Extraordinare a Asociaţiei UNIUNEA SCRIITORILOR DIN ROMÂNIA”.

Nicolae Manolescu: „Nu există niciun scandal!”

Contactat de Evenimentul zilei, președintele USR Nicolae Manlolescu a spus că nu este niciun scandal în USR, că sunt scriitori care nu recunosc apartenența la Grupul pentru Reformă (deși apar ca făcând parte din acesta)  și că va da o listă cu ei.  În plus, printr-un comunicat de presă, USR a făcut următoarele precizări: „Aducem la cunoştinţă faptul că nici Preşedintele U.S.R., nici Consiliul U.S.R. şi, cu atât mai puţin, o treime din membri nu au solicitat convocarea Adunării Generale Extraordinare pentru data de 18.03.2016. Niciunul dintre aceste organe nu şi-a însuşit acest demers iniţiat de către pretinsul Comitet de Iniţiativă. Facem menţiunea expresă că pentru data de 18.03.2016 NU este convocată nicio Adunare Generală Extraordinară a Uniunii Scriitorilor din România.”

Astăzi, la zi aniversară, Dan Mircea Cipariu revine și el cu un comunicat în care reamintește toate nemulțumirile și acțiunile sale în ceea ce privește USR și la final spune:„Președintele USR este un critic literar important al literaturii noastre, dar un manager fără operă, sfătuit dezastruos de echipa sa. Faptul că nu sunt înscrise, din 1998, organele de conducere ale USR în Registrul Special al Asociaţiilor şi Fundaţiilor este dovada clară că echipa Preşedintelui USR este neprofesionistă. Această echipă s-a descalificat şi se descalifică şi prin lipsa de transparenţă a actului de conducere executivă şi prin refuzul de a dialoga cu cei care sunt nemulţumiţi de felul în care Preşedintele şi echipa sa guvernează la USR. Nu vânez, nici în justiție, nici ocult, locul nimănui, cu atât mai mult pe cel de președinte al USR! Nu voi accepta nici-o propunere de a fi în conducerea USR!”.