Scriitoarea Lili Crăciun, reacție după ce în statul Alabama, ca și în alte state americane, întreruperea de sarcină a fost interzisă prin lege : ”Sunt tristă pentru că Lumea Liberă moare acceptînd să construiască gratii”
- Dan Gheorghe
- 17 mai 2019, 09:44
Scriitoarea Lili Crăciun a postat pe pagina personală de Facebook un amplu mesaj adresat Lumii Libere, sub forma unei Scrisori Deschise, după ce în statul american Alabama a fost votată o lege care interzice întreruperea de sarcină, chiar și în cazul femeilor care sunt grav bolnave sau a căror sarcină e rodul unui viol.
Mai mult decât atât, arată Lili Crăciun, și în alte state americane există același curent de opinie, favorabil ideii că întreruperea de sarcină trebuie scoasă în afara legii. Așa cum sunt și state americane care au legiferat la fel cum s-a întâmplat în Alabama.
Autoarea romanului ”Desculță pe cioburi de oglindă”, care a fost prezentă de curând și în studioul Evenimentului zilei, la emisiunea ActReflect, a trăit ea însăși experiența unei întreruperi de sarcină, în 1988, sub spectrul unei legi care interzicea o asemenea operație, cu riscul închisorii.
Lili Crăciun se întreabă azi ce statut mai are femeia, dacă mai există cu adevărat libertate pentru ea și pentru deciziile ei, chiar și în Lumea Liberă.
Iată în continuare textul integral al acestei Scrisori Deschise.
”SCRISOARE DESCHISĂ CĂTRE LUMEA LIBERĂ Sunt tristă. Proaspăta lege din Alabama (există și în alte state din SUA) despre interzicerea toată a avortului (chiar în caz de maladii grave, incest sau viol) mă face să cred că în mintea bărbaților femeia n-a contat niciodată ca ființă umană care are sentimente, conștiință, rațiune, inteligență.
După secole de luptă feminină bărbații o privesc fix ca la începuturile omenirii: un obiect a cărei existență trebuie reglementată de purtătorii de pantaloni. Un simplu animal care poate da naștere la pui. I-au permis fuste scurte, sex liber - indiferent de starea civilă, sîni dezgoliți... dar toate astea sunt doar aparența libertății cîtă vreme nu i se permite să decidă în problema cea mai sensibilă din viața ei: viitorul ei ca femeie, ca mamă.
Cînd interzicerea unui avort se extinde și asupra unei femei care este grav bolnavă sau care a rămas însărcinată deoarece un nemernic a violat-o ori sarcina este urmarea unui incest, disprețul față de condiția femeii ajunge la paroxism.
Mă tem că manipularea despre nimicul pe care-l reprezintă femeia a atins cancerigen și mintea ei pentru că nu este posibil ca milioane de femei să nu iasă în stradă și să oblige bărbații să le privească ca pe niște ființe umane și nu animale de reproducere.
Iar cînd aceste interziceri, mai cumplite ca decretul criminal al lui Ceaușescu, vin din Lumea liberă - din Statele Unite ale Americii - nu cred că mai e nimic de făcut.
Lume Liberă... Cea pe care o visam în vremea regimului comunist condus de dictatorul Ceaușescu. De aici, de după cortina de fier, din spatele granițelor care păreau a fi niște gratii uriașe, noi, aparent liberi dar de fapt niște deținuți triști care trăiam într-o țară ce semăna cu o închisoare, ascultam pe furiș știri la Vocea Americii sau la Europa Liberă. Și fiecare știre, fiecare melodie, fiecare cuvînt din lumea Americii sau Europei vestice ne dădeau putere să rezistăm și mîine.
Ne bucuram că undeva, departe, sunt oameni care trăiesc liberi, care nu întorc capul de spaimă că vor fi arestați pentru că au vrut să spună ce îi doare, oameni care au dreptul să decidă asupra viitorului lor, asupra propriului lor destin sau organism.
Eu am trăit drama unui avort ilegal. Puteam să mor sau să ajung în pușcărie dar am fost salvată; alte femei n-au avut șansa mea.
Știu ce înseamnă să avortezi - mai cu seamă atunci cînd îți este interzis, știu ce probleme de conștiință vei avea toată viața după o astfel de decizie, știu sechelele psihice și fizice cu care rămîi.
Dar mai știu că a da naștere unui copil pe care nu-l dorești naște două drame: a mamei care nu-și va iubi copilul și a copilului care va simți că nu este iubit.
Iar din două drame se ajunge la tragedii oribile, la schizofrenii pe care omenirea ar putea să le evite.
Nu știu cărui Dumnezeu vă închinați dar refuz să cred că există un Dumnezeu care-și dorește ca o femeie violată să nască un copil care este rezultatului violului, ca o femeie grav bolnavă să fie obligată să ducă sarcina la termen, ca unei femei supusă unui inces să-i fie interzis dreptul de a avorta embrionul care e rezultatul incestului.
Și nu cred că Dumnezeu vrea să se nască un copil nedorit, neiubit. Iar dacă asta vrea, permiteți-mi să nu cred în el.
John Stuart Mill un filosof care s-a născut, a creat și a murit în Anglia (și ea parte a Lumii libere) spunea încă din în secolul XIX, în lucrarea ”Despre libertate” că ”asupra lui însuși, (…) individul este suveran”, că atîta timp cît faptele unei persoane nu au consecințe negative asupra alteia, aceasta trebuie lăsată să trăiască după propriile reguli și nu după norme impuse din exterior.
Mill dezvolta un principiu fundamental conform căruia fiecare are dreptul de a acționa precum dorește, în condițiile în care faptele sale nu îi afectează pe ceilalți.
Este ceea ce mulți gînditori au preluat mai tîrziu în conceptul: “Libertatea ta se termină acolo unde începe libertatea celuilalt”.
Cu ce afecetează libertatea altuia dreptul femeii de a decide dacă face sau nu avort?
Nu veniți cu marota că embrionul este o ființă vie din prima zi!
În secolul 21, un secol al științei și tehnicii avansate, această afirmație nu este decît o glumă proastă, o manipulare, un bigotism care depășește chiar și bunul simț al credinței religioase.
Sunt tristă. Sunt tristă pentru că Lumea Liberă moare acceptînd să construiască gratii, fără să știe că condamnă la moarte fiecare OM care trăiește dincolo de ele.
(Lili Crăciun - autoarea romanului ”Desculță pe cioburi de oglindă”, care tratează drama unui avort ilegal)”.