Screening de cancer mamar și testare gratuită Babeș Papanicolau, în comuna Crișan

Screening de cancer mamar și testare  gratuită Babeș Papanicolau, în comuna Crișan Sursă foto: Unsplash

Caravana Institutului Regional de Oncologie Iași ajunge în comuna Crișan, județul Tulcea, în perioada 2-3 aprilie ac. Astfel, femeile asigurate în sistemul public de sănătate vor avea acces la teste gratuite Babeș Papanicolau și pentru depistarea cancerului de sân.

Teste gratuite pentru depistarea cancerului în comuna Crișan

Echipa medicală specializată din cadrul Institutului Regional de Oncologie Iași va oferi consultanță personalizată și va efectua screening-uri pentru depistarea precoce a cancerului de sân, întrucât aceste analize medicale sunt esențiale în prevenirea și combaterea cancerului.

„Le încurajăm pe toate doamnele și domnișoarele din comuna Crișan să beneficieze de această oportunitate și le încurajăm să își facă programare și să vină pentru evaluări medicale gratuite”, a transmis Institutului Regional de Oncologie Iași.

Ne puteți urmări și pe Google News

Programările pentru testele împotriva cancerului se fac  de luni până vineri, la telefon 0374.378.803 (interior 714 sau 695) sau 0753.477.774, menționează sursa citată.

Cancerul la sân, afecțiunea cea mai frecventă în rândul femeilor

cancer la sân

Sursă foto: dreamstime.com

Ultimele date arată că, în perioada 2012-2020 decesele din cauza cancerului la sân au crescut cu 6.14%. România a înregistrat în această perioadă o creștere de 10.75% a cazurilor de cancer de sân, potrivit Organizației Mondiale a Sănătății.

Medicii oncologi încurajează efectuarea testelor necesare pentru depistarea acestei boli cumplite, inclusiv teste genetice, așa cum este testul BRCA.

Analiza BRCA este extrem de utilă pentru a identifica dacă există un risc genetic ridicat de a face cancer de sân. Testele se fac din sângele periferic și vizează genele BRCA1 și BRCA2, care în mod normal produc niște proteine cu rol protector. Dacă genele acestea suferă mutații, pacientele au un risc crescut de a dezvolta cancer de sân, dar există și riscul de a transmite aceste gene urmașilor. La femei, mutațiile genelor BRCA1 și 2 cresc riscul de cancer de sân sau de ovar, în vreme ce la bărbați poate crește riscul de cancer de prostată sau de pancreas, potrivit Organizației Mondiale a Sănătății.