Școlile franceze din Turcia, motiv de scandal Paris - Ankara

Turcia. Sursa foto: Pixabay

Confruntată cu refuzul Franței de a autoriza școli turcești pe teritoriul său, Ankara a anunțat sâmbătă că va interzice înscrierea elevilor de naționalitate turcă în școlile franceze din Istanbul și Ankara.

Școlile franceze din Turcia, închise

Nu va mai fi niciun nou elev turc în școlile franceze din Ankara și Istanbul. Aceasta este decizia fermă anunțată sâmbătă, 10 august, de ministrul turc al Educației Naționale, Yusuf Tekin, în timp ce Turcia și Franța se ceartă cu câteva săptămâni înainte de începerea noului an școlar.

Cele două țări, aflate în discuții de câțiva ani privind statutul școlilor franceze din Turcia, nu reușesc să ajungă la un acord. În centrul disputei se află cererea de "reciprocitate" reiterată de Ankara, care cere deschiderea de școli turcești recunoscute de statul francez în Franța, așa cum sunt școli franceze în Turcia.

Întrucât Parisul îşi menține refuzul, autoritățile turce și-au înăsprit poziția la începutul lunii iulie, avertizând într-o "notă verbală" că, în lipsa unui acord, școlilor franceze li se va interzice de acum înainte să primească tineri turci.

"Aceste școli au fost create pentru copiii angajaților misiunilor diplomatice, dar au început să accepte elevi turci. Acest lucru este împotriva legii", a declarat Yusuf Tekin într-un interviu pentru ziarul "Habertürk".

Securea a căzut. Ministerul turc a precizat sâmbătă că măsura – care privește școlile Charles-de-Gaulle din Ankara și Pierre-Loti din Istanbul, unități însumând 2.300 de elevi – a intrat în vigoare retroactiv "de la 1 ianuarie 2024, pentru a acoperi 'anul școlar 2024 -2025 și mai departe niciun student nou nu va mai fi admis în clasele intermediare".

O dispută veche între Turcia și Franța

Unitățile de învăţământ franceze din Ankara și Istanbul nu există în conformitate cu legislația turcă. La fel ca multe alte unități franceze din întreaga lume, aceste școli "non-profit" sunt, potrivit Parisului, supuse legislației franceze.

Deschise inițial pentru copiii diplomaților francezi, aceste școli primesc astăzi în principal elevi turci, ceea ce a determinat Ministerul Educației Naționale (MEB) din Turcia să pună la îndoială statutul acestora.

Deja în 2012, MEB a declarat că aceste școli ar trebui să fie afiliate mai degrabă Ministerului turc al Educației decât Ambasadei Franței. În ciuda discuțiilor lungi, apoi a creării în 2020 de către Franța a unui grup de lucru cu Turcia, nu s-a găsit niciun compromis.

Turcia atacă: „Nu suntem ca țările pe care le-ați colonizat”

După „luni de negocieri”, potrivit reprezentanței diplomatice franceze la Ankara, tonul a fost ridicat rapid în iulie, Yusuf Tekin denunțând în mod deosebit „aroganța” Franței.

„Nu suntem ca țările pe care le-ați colonizat. Suntem un stat suveran”, a spus el, avertizând Parisul în timpul unei conferințe de presă din 13 iulie: „Ei [Franța] nu ne iau în considerare. Dacă vreţi să predaţi aici, o veţi face în condițiile noastre”.

În schimbul unui statut legal acordat școlilor franceze în Turcia, Ankara formulase „anumite cereri pentru cetățenii turci în Franța”. Ministrul Educației a insistat în special asupra „cursurilor de limbă și civilizație turcă” pentru studenții din diaspora în Franța.

Sursă foto: Freepik

Turcia, „țară islamistă care a întors spatele secularismului”

Acest punct, Parisul îl blochează din 2019 și refuză deschiderea de școli de către fundația Maarif, singura organizație autorizată în prezent să deschidă unități într-o țară străină în numele Republicii Turcia.

La acea vreme, Jean-Michel Blanquer, pe atunci ministrul francez al educației naționale, definea Turcia drept o țară islamistă care a întors spatele secularismului și a declarat că nu va aproba nicio înțelegere.

„Vrem să vă reamintim că există școli franceze în Turcia susținute de ambasadă”, a răspuns Ministerul Afacerilor Externe al Turciei. „Negocierile pentru școlile pe care Turcia intenționează să le deschidă în conformitate cu sistemul de învățământ francez se desfășoară în principal în cadrul reciprocității cu aceste școli din Turcia”.

Noi tensiuni în 2021, când Franța decide să impună cerințe lingvistice stricte profesorilor turci. Este organizată repatrierea a 40 de profesori, împingând Turcia să impună cerințe lingvistice similare profesorilor francezi.

Supraveghere și control din partea statului turc

Această confruntare este probabil parte a unui proiect mai amplu al lui Recep Tayyip Erdogan de a pune capăt sistemului de educație laic al Turciei.

„Moștenirea președintelui turc Recep Tayyip Erdogan distruge aproape întregul sistem de învățământ laic din Turcia”, a analizat în 2020 pentru „Arab News” Soner Cagaptay, directorul programului de cercetare turcă la Institutul pentru Politica din Orientul Apropiat de la Washington.

Potrivit celor spuse de expert, astăzi mai sunt foarte puține școli la adăpost de revizuirea ideologică a sistemului de învățământ turc de către președintele Erdogan, „și aceste școli franceze fac parte din această minoritate”.

În iunie, Recep Tayyip Erdogan a prezentat un nou program școlar care laudă familia și ordinea morală, în ciuda protestelor sindicatelor profesorilor, care îl acuză că „islamizează” învăţământul în detrimentul limbilor străine și cursurilor de științe.

Un început de an şcolar care se anunță complicat

Într-un comunicat de presă publicat sâmbătă, ambasada Franței la Ankara asigură că „negocierile se vor relua la începutul anului școlar pentru a găsi un acord de durată” privind cooperarea în materie educațională.

Pe partea turcă, Ministerul Educației a asigurat sâmbătă că cursurile de limbă, cultură, literatură și istorie și geografie turcă pot fi predate doar „de profesori care sunt cetățeni ai Republicii Turcia numiți de ministerul nostru”, şi aceasta, „până când aceste şcoli vor obţine” statut juridic.

Yusuf Tekin a avertizat, de asemenea, că programele și conținutul acestor școli „vor fi monitorizate și inspectate de funcţionarii turci”.

Franța nu este singura afectată de acest conflict legat de reciprocitate. Turcia are, de asemenea, în vizor trei unități de învăţământ germane. După cum relatează „Frankfurter Allgemeine Zeitung”, aceste trei școli nu mai sunt, nici ele, autorizate să accepte noi elevi cu naționalitate turcă sau cu dublă naționalitate.

(Autor: Pauline Rouquetteâ, France24; Traducere: Gabriela Sîrbu, RADOR RADIO ROMÂNIA)