Fără să contest calităţile academice ale sistemului de învăţământ românesc, nu pot să nu constat că dacă e ceva ce a lipsit şi lipseşte în continuare cu desăvârşire este un lucru elementar: să-i înveţe pe copii ce este comunicarea. Pentru că din şcoala românească poţi să ieşi tobă de carte, dar cu mari lacune de comunicare.
Şi dau exemplul meu: între lucrurile care nu mi-au plăcut, când am ajuns în Canada, au fost momentele în care mi se spunea că nu am ”communication skills”.
Am descoperit, în scurt timp, că nu eram singurul român în această situaţie. Câţi dintre noi nu am ratat un job mai bun, o promovare sau cine ştie ce ocazie, din cauză că nu aveam ”communication skills”?
Cum spun canadienii, ”to add insult to injury”, vedeam cum îmi furau oportunităţile unii care erau mai slab pregătiţi, dar ştiau să comunice mai bine. Şi mi-am frământat mintea cum să capăt şi eu ”communication skills”.
Răspunsul a venit cumva, forţat. Am fost, la un moment, dat pus în faţă unei situaţiei fără ieşire. Trebuia să ţin nişte seminarii informative şi nu aveam cum să mă eschivez de la prezentarea în public. Numai la gândul că va trebui să vorbesc în faţa unei audienţe îmi dădea ameţeli şi nelinişte.
“M-am înscris la Toastmasters” Mi-am amintit că soţia mea mă rugase să o ajut cu nişte ”speech”-uri pentru un club la care participă, în cadrul firmei unde este angajată. Cu un reflex condiţionat, m-am aşezat în faţa calculatorului şi am tastat ”Toastmasters”, în pagina Google. Nu vreau să mai lungesc povestea. Cert este că am descoperit un club Toastmasters, aproape de casă şi în săptămâna următoare am devenit membru.
De atunci am trecut de primul hop important şi am devenit ”Competent Communicator”. În plus, am decis să mă implic şi mai activ, aşa că am primit funcţia de VP of Public Relations la Toastmasters, pentru clubul din care fac parte.
Mult mai important este însă că am descoperit cât de simplu este să înveţi să comunici, atunci când ai un forum, o tribună unde poţi să exersezi, unde ai oameni de la care poţi să înveţi despre comunicare şi care sunt acolo cu un singur scop, acela de a te ajuta să înţelegi ce/unde/cum trebuie îmbunătăţit.
Comunicarea este o autostradă cu două sensuri, iar a comunica nu înseamnă doar a învăţa să transmitem ideile şi gândurile noastre, ci să şi învăţăm să ascultăm la cei din jurul nostru. În spatele fricii de a nu fi ridiculizat din cauza stângăciilor de începător, am descoperit un univers fascinant, care abia aştepta să fie descoperit.
Teama de a greşi, emblematică pentru români Cineva spunea: ”Fiecare călătorie începe cu primul pas”. Acel prim pas este, de departe, cel mai greu şi cei mai mulţi bat în retragere, de jenă. Cel mai uşor este să faci primul pas învăţând să-i asculţi pe ceilalţi. Învăţând din greşelile lor, nu-ţi va mai fi frică să greşeşti, la rândul tău. Cine nu a descoperit cheia succesului încă, înseamnă că nu a greşit suficient de mult.
Cred că această teamă de a greşi este emblematică pentru români. Fără a analiză cauzele acestui fel de a fi, dacă vrei să mergi mai departe trebuie să-ţi aduni resursele interioare şi apoi să apelezi la cei din jur pentru ajutor.
Dar pentru asta trebuie să înveţi să comunici. Comunicând efectiv cu cei din jurul nostru vom depăşi prejudecăţile şi,nu în ultimul rând, ne vom regăsi curajul, acel tupeu (vorbind în sens pozitiv) care ne permite să ne folosim maximul de potenţial creativ, profesional, spiritual.
De ce aţi venit în Canada? Este în natura fiecăruia să încerce să reziste la schimbare, să caute acea zonă de comfort unde se simte bine şi unde capătă un puternic sentiment de auto-mulţumire.
Şi cu toate astea, aş vrea să va întreb: de ce aţi venit în Canada? Nu ştiu motivele altora, dar în mod cert motivele mele nu includ dorinţa de a mi se refuza orice iniţiativă pentru că nu am ”communication skills”, nu includ dorinţa de a rămâne un ”follower”, pentru că nu ştiu ce-i de făcut şi nu am puterea de a schimba ceea ce este de schimbat pentru a deveni un ”leader”.
Oricare ar fi motivele pentru care aţi ales să veniţi sau să rămâneţi în Canada, dacă nu aţi realizat ceea ce aţi fi vrut să realizaţi, sau încă mai căutaţi răspunsuri, puneţi în topul listei de priorităţi îmbunătăţirea abilităţilor de comunicare. Învăţaţi să comunicaţi şi, fără să fie nevoie să trimiteţi acest text la minim 10 prieteni, veţi observa o schimbare în bine în cel mai scurt timp. Garantat!