Corectitudine politică: O şcoală numită Garibaldi, îşi schimbă numele în Jan Bytnar. Motivul este HALUCINANT

Corectitudine politică: O şcoală numită Garibaldi, îşi schimbă numele în Jan Bytnar. Motivul este HALUCINANT

Şcoala îşi va schimba numele şi se va numi Jan Bytnar, erou al rezistenţei antinaziste la Varşovia. Motivul este halucinant: Garibaldi era aventurier şi deloc străin de piraterie şi antisemitism. Imediat a apărut reacţia ambasadei italiene.

În Polonia, Giuseppe Garibaldi riscă post-mortem să devină politic incorect. Chiar dacă el prin  locotenentul Francesco Nullo şi trupele garibaldiene trimise să combată pentru libertatea polonezilor sunt de mult timp simbolul prieteniei şi fraternităţii dintre cele două ţări.

O şcoală din Varşovia, intitulată Garibaldi şi dedicată ''eroului din două lumi'' încă din 1963, îşi va schimba acum numele. Acest lucru a fost hotărât de însăşi directoarea şcolii, după cum relatează cotidianul Gazeta Wyborcza (socotit cel mai autorizat jurnal independent din Europa de Est, fondat în 1989 de revoluţia pacifistă care a dus la căderea Imperiului sovietic şi a Zidului Berlinului, în frunte cu eroul şi veteranul opoziţiei democrate, istoricul şi jurnalistul Adam Michnik).

Motivaţia alegerii de a schimba numele şcolii, după cum relatează Gazeta amintită, e cel puţin ciudată. Directoarea consideră că Garibaldi nu merită onoarea de a fi numele unei şcoli fiindcă - după cum a spus directoarea - într-o transmisie la un radio local , ''era un aventurier deloc străin de piraterie şi antisemitism''.

Ne puteți urmări și pe Google News

Ştirea a cauzat un protest imediat al ambasadei Italiei la Varşovia. Ambasadorul, Alessandro de Pedys, a numit acea frază ''cuvinte care jignesc inutil toţi italienii''. Gazeta Wyborcza scrie că şcoala are intenţia să se numească Jan Bytnar, erou al rezistenţei naziste la Varşovia.

Dar ştergerea din memorie a lui Garibaldi soseşte într-un moment nu prea simplu, cu frămîntări între Polonia şi UE, dar şi SUA, Israel şi alte ţări din lumea liberă, informează La Repubblica.  Adică exact după controversata lege asupra holocaustului care pedepseşte cu închisoare până la 3 ani nu numai pe cei care numesc ''lagăre poloneze'', lagărele de exterminare naziste construite şi gestionate de ocupanţii nazişti în Al Doilea Război Mondial, dar şi pe cei care vorbesc despre cazuri documentate de istorici despre complicitatea unor polonezi civili la pogrom, la masacrea evreilor. Legea va intra în vigoare la 1 martie după pronunţarea Curţii constituţionale. Oricum, se simte o creştere  a antisemitismului, xenofobiei şi intoleranţei.