Școală din mediul rural, exemplu pentru cele de la oraș. Dascălii au redus rata abandonului școlar
- Mădălina Sfrijan
- 15 martie 2024, 21:30
O școală din județul Sălaj, a devenit un model de referință pentru alte unități școlare. Totul după ce profesoara de Limba și Literatura Română a descoperit o metodă inedită de a motiva copiii să participe la ore. Acest demers a dus la scăderea ratei abandonului școlar.
O școală de la sat, exemplu pentru cele din mediul urban
În comuna Dobrin, județul Sălaj, o profesoara de Limba Română a aplicat o metodă aparte pentru a-i motiva pe elevi să meargă la școală.
Elevii care participă la cursuri sunt recompensați cu diferite excursii. Mai mult, cei care au rezultate bune sunt afișați pe un panou de onoare. De asemenea, profesoara a pus în aplicare o metodă care să îi implice și pe părinți. Școlarii care au note mari, merg acasă cu scrisori de felicitare.
Recompense pentru școlarii implicați
Inițiativa de a-i motiva pe elevii din comuna Dobrin aparține profesoarei de română.
„La fiecare final de săptămână facem prezența la școală, ne axăm pe procentul de prezență la școală, facem competiții între toate clasele, de la clasa pregătitoare până în clasa a VIII-a, iar clasa cu prezența cea mai mare la final de modul primește o recompensă din o sumedenie de recompense care le sunt prezentate împreună prin vot democratic își aleg ce își doresc să sau cum își doresc să fie recompensați pentru prezența la școală",spune Delia Petran, director Şcoala Gimnazială nr.1 Dobrin.
Demers inedit într-o școală din Sălaj
Inițiativa a avut și rezultatele așteptate astfel că, unitatea școlară nu se confruntă cu situații de abandon. Ideea profesoarei de Limba și Literatura Română este susținută și de restul cadrelor didactice din școală.
„În primul rând, face parte din tehnicile moderne de abordare a situațiilor astea mai problematice, deoarece stăm, trăim, învățăm împreună într-un județ mai defavorizat din punct de vedere economic. De câțiva ani de zile, de când sunt cadru didactic aici acum am văzut cu ochii mei, cu situația absenteismului, devine din ce în ce mai bună", spune Martin Adrian, profesor de istorie.
Cadrele didactice din școala-model vor să continue demersurile pentru a combate absenteismul. Directoarea unității intenționează să introducă în școală programul „O masă caldă”.