Un incident de la o școală din județul Galați se putea termina tragic pentru 90 de elevi și 10 profesori. Inspectoratul pentru Situații de Urgență a fost solicitat să intervină la o unitate de învățământ din localitatea Cavadinești, după ce un elev a pătruns în curtea școlii cu un obiect ce părea a fi un obuz neexplodat.
Obuz neexplodat, în curtea unei școli din Galați
Elevul în cauză a descoperit obiectul explozibil pe malul Prutului. Nimeni nu știe motivul pentru care adolescentul a decis să ia obuzul și să-l ducă în incinta școlii. Imediat după ce a aflat ce obiect se află în curtea unității de învățământ, directoarea școlii a sunat de urgență la 112.
La fața locului s-a deplasat un echipaj de specialiști pirotehnici și mai multe echipaje de poliție. Muniția de război a fost recuperată în condiții de siguranță.
Muniția de război a fost recuperată în siguranță
„În cursul acestei zile, dispeceratul 112 a fost sesizat de către directoarea școlii din Cavadinești. Un elev de clasa a VIII-a al școlii din localitate a găsit un element de muniție, respectiv un obuz, pe malul râului Prut pe care l-a adus în incinta școlii.
Doamna directoarea a anunțat evenimentul și au fost evacuați toți cei 90 de elevi și cele 10 cadre didactice. În aceste momente echipajul pirotehnic din cadrul ISU se deplasează la locul evenimentului și echipaje din cadrul poliției asigură perimetrul zonei”, au declarat reprezentanții ISU Galați.
Recomandările ISU Galați
Reprezentanții Inspectoratului pentru Situații de Urgență din Galați reamintesc persoanelor care se vor confrunta pe viitor cu astfel de siutații că „munițiile rămase neexplodate au încărcătura de exploziv intactă și în multe cazuri chiar și focosul, de aceea există riscul ca acestea să explodeze”.
Pe cale de consecință „acestea nu trebuie atinse, lovite sau mișcate. Este interzisă comercializarea lor prin centrele de colectare a deșeurilor feroase și neferoase. Neutralizarea și distrugerea lor se execută numai de către specialiștii pirotehnicieni. Aceștia au pregătirea și dotarea necesară pentru misiunea extrem de periculoasă.
O atenție deosebită trebuie acordată și educării preventive a copiilor, în vederea conștientizării pericolului la care se pot expune atunci când nu respectă aceste reguli”, au adăugat reprezentanții ISU Galați.