Școala Comercială Superioară de Comerț, un edificiu emblematic al Focșaniului, își ca recăpăta strălucirea

Școala Comercială Superioară de Comerț, un edificiu emblematic al Focșaniului, își ca recăpăta strălucirea

Școala Comercială Superioară de Comerț, un edificiu emblematic al Focșaniului, are acum o nouă șansă de a-și recăpăta strălucirea de altădată. Clădirea fostei Școli Comerciale din Focșani este unul dintre puținele edificii din urbea noastră care au rezistat timpului și delirului resistematizării din perioada comunistă.

Școala Comercială Superioară de Comerț își ca recăpăta strălucirea de altă dată

Situată pe strada Cotești la numărul 17, clădirea poartă în spate multe anotimpuri, ferestrele ce-i țin în loc de ochi fiind martore a celei mai importante și mai prolifice (din toate punctele de vedere) perioade din istoria modernă a României – cea interbelică.

Începută în 1925 și terminată patru ani mai târziu, în 1929, o performanță demnă de secolul 21, Școală Comercială Superioară de Comerț a reprezentat efortul financiar a celor mai importanți și bogați oameni din ținutul Putnei de odinioară, lucrările demarând în baza unei donații din partea Primăriei Focșani.

Nu discutăm aici scopul, întrucât este evident – propășirea învățământului pe aceste meleaguri, ci faptul că treptat, edificiul a căzut în paragină după o perioadă îndelungată în care și-a pierdut misiunea pentru care a fost creat, devenind, în anii teribili ai începutului regimului comunist, orfelinat și apoi sediu al Întreprinderii de Producţie Industrială şi Prestări Servicii, „celebrul” IJPIPS.

Ne puteți urmări și pe Google News

După Revoluție clădirea a rămas fără niciun scop

Martoră la o a doua mare cotitură a istoriei, Revoluția din 1989 și restaurarea democrației în țara noastră după 40 de ani de bolșevism, clădirea a rămas fără niciun scop, sfârșind la mezat pentru suma de 300.000 de euro.

Trecut „din mână în mână”, fără ca administrația locală sau județeană FSN-PDSR-PSD să arate vreun interes pentru achiziționarea și reabilitarea sa în vederea unui scop cel puțin la fel de nobil ca cel pentru care a fost ridicat, edificiul a primit o a doua șansă atunci când a fost cumpărată de omul de afaceri Valentin Resmeriță.

Imediat au apărut în presă articole menite să „înfiereze cu mânie proletară” inițiativa onestă a omului de afaceri vrâncean, lăsând să se înțeleagă sau chiar punând pe de-a dreptul că la mijloc este un „tertip”, o afacere „oneroasă”, un pont menit să umfle conturile lui Valentin Resmeriță.

scoala comercialaȘcoala Comercială Superioară de Comerț. Sursa foto: Facebook

Pe parcurs s-a aflat că, ulterior, „filiera PSD” o pregătise pentru un om „dedicat cauzei”

Nimeni nu s-a întrebat de ce clădirea nu a fost cumpărată de consiliul județean sau de Primăria Focșani începând din 2017 și până în 2021, atunci când a fost preluată legal de Valentin Resmeriță.

Pe parcurs s-a aflat că, ulterior, „filiera PSD” o pregătise pentru un om „dedicat cauzei”, un anume Ionuț Bogdan Nica, însă lucrurile au luat-o la vale când PSD a pierdut majoritatea din Consiliul Local Focșani, în cel de al doilea mandat al primarului Misăilă. La fel de „curios” este și faptul că alte clădiri emblematice ale orașului nu au trezit interesul celor doi mari „zidari ai neamului”, Oprișan și Misăilă.

Vorbim aici de fostul Palat al Copiilor, o bijuterie arhitectonică aflată astăzi în ruină, dar în proprietatea unui afacerist de casă al PSD, apoi de casele dr. Boiu, Damian, Tăbăcăria Tăchiţă Nistor, Casa Zaharia, Macridescu și Casa Eliade Holban, total nedemne de atenția aleșilor sus-numiți.

Școala Comercială Superioară de Comerț era era într-o stare jalnică

Nu putem încheia fără să amintim declarația omului de afaceri Valentin Resmeriță, extrem de adevărată prin însăși simplitatea ei:

„Demersul meu este să reabilitez și sa salvez această clădire emblematică pentru Focșani. La momentul când am cumpărat-o, era într-o stare jalnică, la un pas de a fi doar amintire. Știu că a deranjat unele planuri imobiliare ale unora. Le -am stricat joaca pentru că doreau ca această clădire să ajungă un morman de moloz, iar în locul ei să răsară două - trei blocuri construite, cu sprijinul larg al primarului din Focșani care a patentat si patronat o astfel de practică. Urmează surprize frumoase pentru focșăneni cu această clădire care va fi o adevărată atracție și mândrie locală”.  Mai multe despre această școală emblematică puteți citi pe site-ul cemk.ro.