Scnadalul protocoloalelor SRI-DNA. „Cârtița” lui Dragnea din MAI a deconspirat-o pe Kovesi

Scnadalul protocoloalelor SRI-DNA. „Cârtița” lui Dragnea din MAI a deconspirat-o pe Kovesi

Existența protocoalelor dintre Serviciul Român de Informații (SRI) și mai multe instituții ale statului a fost confi rmată de serviciul secret care, însă, precizează că nu are o astfel de înțelegere parafată cu DNA. Ofi țerul care a dezvăluit existența unui protocol între SRI și Parchetul General a fost condamnat la cinci ani închisoare

Scandalul legat de existența unor protocoale secrete între SRI cu instituții ale statului a explodat odată cu publicarea de către Lumea Justiției a unui document care arată că între serviciul secret și Parchetul General a existat un astfel de document, încheiat în anul 2009, atunci când la șefia procurorilor de pe lângă Înalta Curte se afla Laura Codruța Kovesi, actual șefă a DNA. Joi, atunci când Evenimentul zilei publica articolul în care arăta că existența unui protocol între DNA și SRI este ilegal, deoarece atât CSM cât și Preşedinţia României ne-au transmis că CSAT nu a avizat niciodată încheierea unui astfel de document, Ovidiu Marincea, consilier al directorului SRI, pe comunicare publică, ne-a transmis că „ce a apărut pe www.luju.ro nu este un protocol de colaborare, așa cum fals se anunță în articol”. Oficialul SRI susține că „documentul este o informare trimisă de SRI Parchetului, care a fost declasificată în 2013 de către SRI, în condițiile legislației privind protecția informațiilor clasificate, ca urmare a compromiterii acesteia prin multiplicarea și diseminarea ei, fără drept, de către un ofițer de poliție judiciară”. Însă, în această informare se face referire la „Protocolul de colaborare între Parchetul de pe lângă Înalta Curte de casație și Justiție și Serviciul Român de Informații”.

Condamnat pentru o șpagă de 250 de lei

Ne puteți urmări și pe Google News

Ofițerul de poliție judiciară la care face referire oficialul SRI este Dan Emil Manolachi, care a lucrat la DNA, până în anul 2013, și a fost condamnat definitiv de Curtea de Apel București, în noiembrie 2015, la cinci ani de închisoare pentru folosirea de informații ce nu sunt destinate publicității și favorizarea făptuitorului. Alături de el, au fost condamnați, la un an cu suspendare, Ciprian Mihail Fronea, fostul şef al Gărzii Financiare Constanţa, Sorin Florea, fost comisar al Gărzii Financiare și Eduard Cristian Tomescu, fost comisar în cadrul Gărzii Financiare - Comisariatul General. Manolachi este acuzat că i-a furnizat lui Cristescu informația că este monitorizat de DNA și, în schimb, ar fi primit foloase necuvenite de 250 de lei. În rechizitoriul DNA se arată că Manolachi a săvârșit faptele în perioada noiembrie 2012 - 18 februarie 2013.

Judecat alături de Valentin Preda

Același ofițer este judecat, într-un alt proces, alături de Valentin Răducu Preda, fost secretar de stat în Ministerul Transporturilor. Procurorii DNA care l-au trimis în judeactă susțin că l-a prevenit pe Preda cu privire la organizarea unui flagrant de către DNA. Așa cum preciza EVZ, în aprilie 2015, comisarul-şef a fotografiat o notă secretă emisă de SRI, care conţinea date despre Liviu Dragnea, pe atunci vicepremier și despre societatea Tel Drum, firma în spatele căreia s-ar afla liderul PSD. Din acest motiv, a fost numit „cârtița lui Dragnea”. În acest caz, pe vremea când ocupa funcția de secretar de stat în Ministerul Dezvoltării condus de Liviu Dragnea, actualul vicepremier Sevil Shhaideh a dat o declarație de două pagini la DNA, scria Sorina Matei pe blogul ei. Valentin Preda a fost trimis în judecată pentru divulgarea secretului care periclitează securitatea națională, trafic de influență și complicitate la folosirea de informații ce nu sunt destinate publicității și se află sub control judiciar. La vremea săvârșirii faptelor, Preda era membru al PSD - Constanța și a fost promovat de Radu Mazăre în Guvern. Procesul se află pe rolul Curții de Apel București și are termen pe 3 martie 2017.

SRI: „Protocolul nu este secret. Este strict secret!”

În cursul zilei de joi, SRI a reacționat ca urmare a scandalului iscat de presupusele protocoale existente între serviciul secret și DNA. Într-o informare transmisă mass-media, Ovidiu Marincea, a precizat că „avem protocoale cu multe instituţii ale statului, perfect legale, care nu fac altceva decât normează activitatea ofiţerilor SRI, în raport cu parchetele sau alte instituţii pe atribuţiile date de lege” dar că „SRI nu are niciun protocol cu DNA”. „Astăzi, multe din aceste documente nu mai sunt actuale pentru că noul cod penal şi cod de procedură penală şi decizia CCR, din martie 2016, le-a anulat”, a transmis Marincea. Oficialul SRI a ținut să sublinieze: „Protocolul nu este secret. Este strict secret, pentru că normează activitatea operativă a ofiţerilor SRI, în raport cu atribuţiile legale pe care le avea: adică punerea în aplicare a mandatelor de la judecători. Adică, supraveghere tehnică”. Marincea a adăugat că „ofiţerii SRI nu făceau muncă de cercetare penală, nu interogau, nu scriau probatorii. Jobul nostru era să informăm, este şi astăzi, iar înainte de decizia CCR aveam şi obligația să punem în executare mandatul de supraveghere operativă şi de supraveghere tehnică. Acum, aceste protocoale nu mai sunt valabile pentru că SRI nu mai pune în aplicare nimic în afară de mandatele de siguranţă naţională”.

FOTO:Ovidiu Marincea

Anchetat sub presiune

Așa cum reiese din dezvăluirile recente, fostul ofițer al DNA a fotografiat și protocolul existent între Parchetul General și SRI. Un alt aspect dezvăluit de luju.ro este că Manolachi a depus un denunț la DNA, în anul 2013, care arată că a fost ameninţat permanent cu reţinerea de procurorul Marin Nicolae. Manolachi susține că a fost anchetat sub presiuni infernale de echipe de câte 10 anchetatori, că să cedeze, printre care şi doi ofiţeri ai SRI. Denunțul, însă, nu a avut efect, iar Manolachi a fost arestat.