Sclavi folosiţi de Biserica Catolică

Biserica Catolică din Germania a dat publicităţii o listă cu 5.900 de persoane - muncitori şi prizonieri de război - care au fost forţaţi să lucreze în instituţii administrate de biserică în timpul regimului nazist, informează Deutsche Welle şi BBC.

Conform unui studiu realizat de istoricul Karl-Joseph Hummel, la comanda Bisericii, 4.829 de muncitori şi 1.075 de prizonieri de război, în marea lor majoritate est-europeni, au fost obligaţi să muncească în cimitirele, spitalele şi fermele mănăstirilor catolice din Germania nazistă, ca grădinari, gropari sau brancardieri.

În timpul celui de-al treilea Reich, zeci de mii de est-europeni au fost forţaţi să muncească în fabrici sau ferme, cu salarii extrem de mici sau fără nicio remuneraţie, pentru a înlocui forţa de muncă germană mobilizată în armata nazistă.

Studiul, comandat în urmă cu câtiva ani, când Biserica Catolică germană şi-a recunoscut vina de a nu se fi opus nazismului, este un nou episod în procesul de asumare a vinei de către clerul catolic. Până în prezent, Biserica Catolică a plătit circa 4,2 milioane de euro pentru compensaţii sau proiecte de reconciliere în estul Europei.

Cardinalul de Mainz Karl Lehmann a precizat că studiul nu este o modalitate prin care Biserica vrea să închidă subiectul asumării trecutului: „Este o sarcină a istoriei pe care Biserica noastră va trebui să şi-o asume şi în viitor“.