„Suntem încă departe de negocieri” de pace între Ucraina şi Rusia, a apreciat cancelarul german, Olaf Scholz, miercuri, înaintea summiturilor europene al G7 şi al NATO, asigurând că răspunderea îi revine lui Vladimir Putin.
Cancelarul german, Olaf Scholz, a cerut miercuri să se creeze "un plan Marshall" pentru Ucraina, estimând că reconstrucţia ţării va costa "miliarde" şi se va întinde pe "mai multe generaţii". Ca şi Europa devastată de al doilea război mondial, Ucraina are astăzi nevoie de un plan Marshall pentru reconstrucţia sa", a declarat liderul într-un discurs în faţa deputaţilor din Bundestag înaintea summiturilor europene al G7 şi al NATO, scrie publicația La Libre Belgique.
"Vom avea nevoie de mai multe miliarde de euro şi de dolari suplimentar şi asta timp de ani de zile", a subliniat el, în momentul în care problema ajutorului financiar pentru Kiev va fi în centrul discuţiilor aliaţilor în cadrul acestor reuniuni.
"Adevărul este că suntem încă departe de negocieri între Ucraina şi Rusia, pentru că Putin crede încă în posibilitatea de a putea dicta pacea", a apreciat el.
În consecinţă, i-a invitat pe occidentali să "menţină ferm direcţia" sprijinului pentru Kiev prin intermediul sancţiunilor, asistenţei financiare şi "livrărilor de arme".
Dl Scholz a mers săptămâna trecută împreună cu liderii francez, Emmanuel Macron, şi italian, Mario Draghi, în Ucraina unde şi-au exprinat sprijinul pentru preşedintele ucrainean, Volodimir Zeklenski, şi s-a dus în oraşul martir Irpin.
"Se vede foarte clar în ruinele caselor din Irpin. Amploarea distrugerilor este uriaşă. Unele lucruri mi-au amintit imaginile cu oraşele germane după al doilea război mondial", a explicat el.
Crearea acestui nou "plan Marshall" nu va fi "posibilă decât unindu-ne forţele, în colaborare cu organizaţiile financiare internaţionale, cu alte mari ţări donatoare şi cu alte organizaţii internaţionale, a declarat el.
Volodimir Zelenski va participa prin videocooonferinţă la summitul G7, care se deschide în acest weekend la Elmau, în Alpii bavarezi, unde va rosti o alocuţiune programată luni.
Planul Marshall, după numele secretarului de stat al Statelor Unite de atunci, George Marshall, a fost un program american de împrumuturi acordate diferitor state din Europa pentru a ajuta la reconstrucţia oraşelor şi instalaţiilor bombardate în timpul celui de-al doilea război mondial. (Traducere: Gabriela Sîrbu, RADOR)