David Nicholl isi face prieteni printre clientii romani

David Nicholl isi face prieteni printre clientii romani

Un manager irlandez a preluat fraiele filialei din Romania a Schneider Electric, una dintre cele mai mari companii la nivel mondial pe piata echipamentelor electrice.

David Nicholl a sosit de doar cateva luni in Romania. Irlandez de ori-gine, el este country manager la filiala locala a companiei franceze Schneider Electric. Este si primul expat de alta origine trimis de Schneider Electric in Romania. Iar in randul multina-tionalelor franceze, rareori ajung top manageri persoane de alte nationalitati. Nicholl a preluat postul de la un francez.

Scopul sau este nu doar sa tina pasul cu piata echipamentelor electrice - care creste odata cu explozia pe piata rezidentiala a birourilor si a spatiilor comerciale, ci si sa creasca cota de piata. Schneider Electric Romania a incheiat anul trecut cu o cifra de afaceri de aproape 50 de milioane de euro, in crestere cu peste 22% fata de 2005.

Planurile pentru 2007 sunt la fel de ambitioase. De altfel, compania-mama, listata la Bursa din Franta, a raportat cresteri foarte bune pentru 2006 - in mare parte datorate pietei din Europa de Est - si vanzari de 13,7 miliarde de euro.

Ne puteți urmări și pe Google News

Primul post de manager

Nicholl povesteste ca lucreaza pentru Schneider de zece ani. Dupa ce a obtinut diploma de in-giner, a ales filiera vanzarilor. In 1998, a fost numit director de vanzari pe Scotia si apoi business development manager.

Care a fost cheia succesului? „Cand lucrezi in vanzari si esti promovat, de cele mai multe ori se datoreaza rezultatelor. Cat am lucrat in Irlanda de Nord, vanzarile au crescut cu 44%. Apoi am fost promovat peste Scotia si Irlanda de Nord. Si in cele din urma am fost numit director in Marea Britanie”, povesteste Nicholl.

Din 2003 si pana sa vina in Romania, la sfarsitul anului trecut, David Nicholl a fost director pe industrie in filiala din Marea Britanie. Faptul ca a urmat cursurile unui MBA l-a ajutat sa-si completeze formarea initiala, de inginer. La fel si faptul ca a castigat credibilitate in fata francezilor.

Din Anglia, in Romania

„Am vrut sa traiesc si experienta unei pozitii de management la nivel international. Mandatul fostului director pentru Romania se apropia de sfarsit. Mi s-a cerut sa aplic. M-am documentat care este situatia din Romania si am candidat. Au fost si alti concurenti, dar am primit postul”, povesteste noul director al Schneider Electric Romania.

Spune ca un manager, in momentul in care trece la statutul de expat, primeste un mandat de incredere din partea actionarilor. Si ca, pentru a intra in randul country managerilor, intai ti se aloca o piata (o tara) mai mica, Romania intrand in randul pietelor de dimensiuni medii.

De cand a venit aici, a trebuit sa-si cunoasca noii angajati, dar si clientii. „Primele trei-patru luni le-am petrecut pe teren, in intalniri cu clientii. Au venit si ei aici. In afaceri, relatiile interpersonale sunt foarte importante. Produsele nu se vand singure, le vand oamenii. Avem clienti din randul companiilor franceze, dar si al multinationalelor din alte tari. Si clientii romani joaca un rol important. Din randul managerilor si intreprinzatorilor cu care suntem in legatura, majoritatea sunt romani”, explica Nicholl.

Unde se investeste in Romania

David Nicholl se asteapta la cele mai mari cresteri ale cifrei de afaceri in 2007 de pe urma dezvoltarii sectorului de retail. „Ati vazut cate anunturi au venit din partea retelelor precum Carre-four, Real ca vor deschide noi magazine. Este vorba de proiecte mari. In zona rezidentiala, e adevarat ca sunt multe proiecte, insa mai mici, din punct de vedere al vanzarilor de echipamente electrice”, spune directorul Schneider Electric Romania.

Statul plateste la timp

Compania mai furnizeaza echipamente si pentru sectorul energetic si de infrastructura (alimentare cu apa, canalizare, incalzire). Desi si in acest domeniu directorul general se asteapta la cresteri, spune ca piata nu e la fel de reprezentativa pentru ca este vorba despre putine proiecte. In acest sector, cel mai important client este statul, insa Nicholl spune ca cel putin nu s-a lovit de problema frecventa in industria farmaceutica: a platilor cu intarziere.

Timp liber

Cartile preferate

Despre „Good to great”: „Imi place pentru ca pune trei intrebari: ce te pasioneaza (in calitate de companie), ce alimenteaza motoarele economiei, la ce poti fi cel mai bun din lume. In cazul Schneider, consider ca cel mai important avantaj este faptul ca are solutii pentru orice nevoie in materie de echipamente electrice”.

Despre „Execution - the discipline on getting things done”: „Multi oameni au planuri bune, dar nu le duc la capat. In viata, conteaza ce faci”. Despre „Solution selling”: „Este o carte utila. Pentru ca la inceput vindeam produse, insa acum incercam sa vindem solutii. Este mult mai greu atunci cand clientul nu poate atinge, nu poate vedea pentru ce plateste”.