Schingiuit și mutilat, un om de afaceri s-a împăcat cu agresorii
- Ionel Stoica
- 18 iunie 2014, 00:00
După patru ani de proces, afaceristul care a rămas fără un deget pentru că nu a mai putut plăti o datorie către un interlop cămătar și-a schimbat declarațiile. Samoil Antemie a arătat, în fața judecătorilor, că și-a retezat degetul în timp ce tăia lemne. A fost arestat pe loc și eliberat, după trei zile, de alți magistrați. Degetul a fost aruncat la câine.
Tribunalul Suceava a decis eliberarea afaceristului Samoil Beniamin Antemie, după ce acesta și-a schimbat declarația în dosarul în care sunt judecați mai mulți cămătari care l-au mutilat. La ultimul termen al procesului, afaceristul ajuns la ananghie a susținut în fața instanței că și-a tăiat accidental degetul, nicidecum nu i-a fost retezat în urmă cu cinci ani de patru interlopi din Vicovu de Jos, județul Suceava. Altfel spus, tot scandalul de atunci, inclusiv ancheta procurorilor, a fost inventat. În aceste condiții, anchetatorii au cerut arestarea lui Antemie, după ce l-au acuzat de favorizarea infractorului.
Acțiune mafiotă
În mai 2009, Vasile Coroamă, zis „Tomuța”, Radu Popescu, zis „Popescanu”, Petru Muntean, zis „Murgu” şi Radu Sfichi, zis „Țârcoi”, l-au chemat pe Samoil Antemie la locuința lui Tomuța pentru a „discuta” despre o datorie mai veche. Cu un an înainte, afaceristul împrumutase diverse sume de bani dela Coroamă, cu dobândă de 10-15% pe săptămână, și a plătit în total aproximativ 35.000 de euro. La un moment dat, plățile către cămătar au încetat, afaceristul intrând în diverse „combinații” păguboase.
„Popescanu” a fost prins după câteva luni într-o casă nelocuită. El este un recidivist periculos
Petru Muntean
Supărat pe datornic, în noaptea de 30 aprilie 2009, Vasile Coroamă s-a îmbătat și a început să-l sune pe Antemie, însă acesta nu a răspuns la telefon. Într-un final, la 5 dimineața, afaceristul l-a sunat pe „Tomuța”. Cel din urmă l-a chemat imediat „la ordin”, altfel „i se va tăia capul”. De frică, Antemie s-a conformat și a venit cu mașina personală aproximativ 30 de kilometri acasă la Tomuță, unde a fost sechestrat. Au urmat scene de groază.
Deoarece a refuzat să bea alcool (fiind de religie penticostală), datornicul a fost obligat să bea o sticlă de oțet. A urmat o serie de amenințări și violențe extreme. La un moment dat, „Tomuța” i-a cerut lui „Țârcoi” să-i aducă, din bibliotecă, un cuțit special de luptă, armă descoperită ulterior în locuința surorii lui „Popescanu”. În prealabil, a lovit cu o toporișcă, repetat, într-un lemn aflat la câțiva centimetri de capul victimei.
Într-un final, după ce a fost legat cu frânghii și imobilizat de Radu Popescu, i-a fost retezat degetul inelar. Afaceristul a început să implore să-i fie înapoiat degetul, în speranța că la spital va putea fi cusut la loc. Ca răspuns, „Tomuța” a aruncat degetul la un câine rasa rotweiller, care l-a mâncat pe loc. În acest timp, „Murgu”, „Sfichi” și „Țârcoi” au asistat la scenă, fără să anunțe Poliția. Ulterior, la ordinul lui Coroamă, Muntean şi Sfichi au spălat urmele de sânge din curte.
Amenințat să tacă
La spital, Antemie a fost amenințat cu moartea dacă spune ce s-a întâmplat, așa încât acesta a declarat medicilor că s-a accidentat singur. Într-un final, s-a aflat întreaga grozăvie, iar Poliția a intrat pe fir. Doar doi dintre interlopi au fost atunci arestați. „Tomuța” a dispărut cu puțin înainte de expirarea celor 24 de ore în care a fost reținut. A fost dat în urmărire generală și s-a predat după nouă luni. „Popescanu” a fost prins abia pe 26 septembrie 2009, în timp ce stătea ascuns într-o casă nelocuită de la marginea orașului Rădăuți. Pentru operațiunea de prindere a acestuia au fost folosiți 50 de polițişti, care au înconjurat casa în care fugarul s-a retras.
După ce afaceristul s-a decis să facă plângere la Poliție, două dintre tirurile firmei de transport pe care o deține au fost incendiate. Incendiată în curtea casei a fost şi maşina lui „Murgu”, cel care a recunoscut, inițial, acuzațiile anchetatorilor. Samuel Antemie, împreună cu alte persoane, printre care și Radu Sfichi, este acuzat că a contractat credite false de la mai multe bănci, în perioada 2005-2008, prejudiciul creat ridicându-se la peste 800.000 de euro.
Judecată cu piedici din ambele părți
Dosarul cămătarilor de la Judecătoria Rădăuți a depășit orice limită privind celeritatea sau motivele de amânare pentru o cauză atât de simplă. Mai bine de patru ani, un judecător amână procesul inventând diverse pretexte. Magistratul a respins majoritatea cererilor, citează de fiecare dată inculpații, le asigură avocați din oficiu și insistă să-i audieze la același termen. A chemat victima cu mandat abia după patru termene și nu depistează martorii.
Următorul termen a fost stabilit pentru 20 iunie, dată când, potrivit presei locale, a promis că rămâne în pronunțare. De cealaltă parte, nici Samoil Antemie nu se grăbește cu procesul. A refuzat în mai multe rânduri să dea declarații, iar la ultimul termen a luat apărarea interlopilor care l-au schingiuit. Nu este clar ce l-a determinat să facă acest lucru. Pe de o parte, ar fi datoria, calculată de „Tomuța” în 2009 la 130.000 de euro. Pe de altă parte, gestul său este de înțeles știind prin ce a trecut în urmă cu cinci ani.