Schimbări majore pe piața europeană de telecomunicații. Digi poate lua prim-planul în Spania

Schimbări majore pe piața europeană de telecomunicații. Digi poate lua prim-planul în Spania Sursa foto: Adrian Ioan Buhai | Dreamstime.com

La începutul lunii august, legea americană CHIPS and Science Act a atras deja 166 de miliarde de dolari în investiții în semiconductori și produse electronice, potrivit guvernului american. Mai exact prin stimulentele de 53 de miliarde de dolari pentru producția de semiconductori și cercetare și dezvoltare. Precum și prin finanțarea publică de 1,5 miliarde de dolari pentru extinderea rețelelor de telecomunicații 5G.

Politica industrială agresivă a administrației Biden a produs efecte și pe piața de telecomunicații de peste Ocean. A declanșat o redeșteptare similară de cealaltă parte a Atlanticului. UE a acționat pentru a-și susține sectoarele ecologice și digitale.

lovitură grea pentru companiile de telecomunicații

foto: Arhiva EvZ

Politica Americii a avut efect și în piața de telecomunicații din Europa

Directorul de operațiuni al Telefonica, Angel Vila, a solicitat de mult timp consolidarea pieței fragmentate din Spania. Un obiectiv contestat uneori de autoritățile de reglementare de la Bruxelles pe motive de concurență.

Cu toate acestea, UE ar trebui să găsească soluții de compromis care să deblocheze beneficiile economice ale existenței unor campioni europeni în domeniul telecomunicațiilor. Asigurându-se în același timp că măsurile de protecție a concurenței nu expun piața la amenințări neprevăzute.

Ne puteți urmări și pe Google News

La fel ca în Spania, piața europeană a telecomunicațiilor în sens larg este foarte fragmentată. Cu peste 100 de operatori de rețele mobile care se străduiesc să țină pasul cu concurenții din SUA și China. În comparație cu SUA, țările europene mult mai mici au până la patru operatori.

Mulți dintre aceștia confruntându-se cu datorii tot mai mari, profituri în scădere și presiuni intense pentru a investi în rețele. Analiștii de pe piața telecomunicațiilor au afirmat că reducerea numărului de operatori din țările europene prin consolidare ar face sectorul mai robust din punct de vedere financiar și mai eficient din punct de vedere al resurselor.

Noi direcții pentru piața de telecomunicații din Europa

Din acest motiv, Spania s-a folosit de președinția semestrială a Consiliului UE pentru a face presiuni în vederea accelerării consolidării pieței. Secretarul spaniol pentru telecomunicații, María González Veracruz, a clarificat obiectivul Madridului de a promova "schimbările de reglementare și deciziile necesare". Obiective de care au nevoie principalii operatori ai blocului "pentru a concura pe piața globală".

Comisarul pentru concurență și sectorul digital, Margrethe Vestager, a deplâns modul în care "concurența excesivă" a redus prețurile și randamentul investițiilor pentru operatorii de telecomunicații europeni. Solicitând în același timp o consolidare "la nivel continental".

Deși cele mai mari companii de telecomunicații europene, Vodafone Group și Orange, au cumpărat deja jucători mai mici de pe piețele lor locale au evitat să fuzionezeze. Totuși, acest lucru s-ar putea schimba în curând.

Spania este cea mai competitivă piața din Europa

Având în vedere că investigația Comisiei este în curs de desfășurare, Orange ia măsuri pentru a atenua temerile Bruxelles-ului. Decizia finală a executivului UE va fi luată în toamna acestui an. La sfârșitul lunii iulie, operatorul francez de telecomunicații a inițiat discuții cu Comisia în legătură cu transferul de remedii și active din cadrul activităților sale de retail.

Acestea fac obiectul rezervelor Comisiei privind concurența loială. În mod esențial, acest compromis ar ajuta la consolidarea unei piețe aflate în dificultate, împiedicând în același timp Orange să acapareze excesiv piața.

Statutul Madridului ar putea fi consolidat în curând. Întrucât, potrivit rapoartelor, colosul iberic Telefónica ar fi propus Vodafone Spania un parteneriat pentru o rețea de fibră optică. Această consolidare ar putea oferi Vodafone o ușurare atât de necesară pentru a scăpa de presiunea pieței spaniole de telecomunicații.

Fără îndoială Spania este cea mai competitivă piață din Europa, deoarece o multitudine de mărci low-cost continuă să ducă la scăderea prețurilor.

Probleme pentru  operatorul român Digi Spain

Cu toate acestea, în încercarea sa de a proteja consumatorii și concurența, autoritățile de reglementare ar trebui să analizeze cu atenție ce firme ar putea achiziționa activele Orange. De exemplu, Digi Spain, un operator de telefonie român care a înregistrat o creștere amețitoare în Spania în ultimii ani, așteaptă deja în umbră.

Ca parte a planului său de creștere, acest operator low-cost a pus ochii pe activele Orange. O evoluție îngrijorătoare, având în vedere numeroasele probleme ale Digi. Operatorul român ar putea submina climatul de investiții și consolidarea pieței spaniole de telecomunicații. Ziarul spaniol de afaceri Cinco Días a avertizat recent că "războiul agresiv al prețurilor" Digi distrage atenția de la mai mulți nori negri care se ascund în spatele performanței companiei române.

Operatorul român de telecomunicații Digi, acuzat de corupție

De exemplu, auditorul Digi, KPMG, a expus, de asemenea, o serie de semnale de alarmă organizaționale. Raportul financiar 2022 al KPMG subliniază structura de guvernanță corporativă excesiv de centralizată a Digi, precum și "diversele procese judiciare și de reglementare" cu care se confruntă compania. Inclusiv o acuzație de corupție în România.

În mod crucial, aceste defecte interne cultivă neîncrederea investitorilor. Într-un moment în care investițiile în rețele sunt extrem de necesare, potențiala achiziție a activelor Orange de către Digi să fie un risc de care piața spaniolă de telecomunicații trebuie să fie protejată.

Fuziunea Orange-MasMóvil va fi probabil un moment de răscruce pentru consolidarea companiilor de telecomunicații din UE. Având în vedere că blocul comunitar are nevoie de un impuls semnificativ în materie de investiții în rețelele 5G și în alte tehnologii de ultimă generație pentru a accelera tranziția digitală și ecologică. UE ar trebui să urmeze exemplul Spaniei și al altor susținători puternici ai telecomunicațiilor. Asigurându-se că politicile sale contribuie la deblocarea potențialului pieței, potrivit Forbes.com.