Schimbări uriaşe la pensii! Milioane de români sunt vizaţi. Este obligatoriu până la 31 martie
- Ramona Rotaru
- 29 martie 2022, 11:47
Ministerul Muncii este presat de timp în ceea ce privește sistemul de pensii din România. Până la finalul lunii martie trebuie asigurată sustenabilitatea pensiilor din pilonul 2. Schimbări majore vor avea loc, Florin Cîțu vorbind despre 24 de borne care trebuie îndeplinite.
Florin Cîțu, președintele Senatului, a vorbit despre pensiile din cadrul pilonului 2, precizând că până la finalul lunii martie trebuie să fie dusă la îndeplinire una dintre cele 24 de borne. Ministerul Muncii trebuie să îndeplinească un obiectiv important din Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR) cu privire la sustenabilitatea pensiilor din pilonul 2.
Guvernul s-a angajat, prin PNRR, să ia o serie de măsuri legislative cu privire la pensiile din pilonul 2. Printre acestea se numără:
– asigurarea sustenabilității fiscale a pilonului 2 printr-o creștere a contribuțiilor în conformitate cu dispozițiile Strategiei fiscal-bugetare;
– digitalizarea funcționării sistemului de pensii private
– diversificarea investițiilor din pilonul 2 de pensii.
În ceea ce privește investițiile din pilonul 2 de pensii, guvernul:
– va analiza posibilitatea de a flexibiliza regimul de reglementare aplicabil investițiilor din fondurile de pensii private prin reducerea restricțiilor cantitative în materie de investiții și reducerea restricțiilor bugetare legate de risc aplicabile fondurilor de pensii private;
– va apăra independența administratorilor de pensii în ceea ce privește definirea propriilor lor strategii de investiții;
– va reglementa viitoarele ajustări ale regimului de investiții ale fondurilor de pensii private care contribuie la un cadru flexibil ce îi încurajează pe administratorii de pensii să își diversifice în mod corespunzător portofoliile pentru a obține un randament al investițiilor ajustat la risc echitabil;
– va spori accesul întreprinderilor la piața de capital, pentru a facilita cotarea noilor emitenți și a utiliza într-o mai mare măsură sursele private de finanțare, inclusiv activele fondurilor de pensii. Acest lucru ar conduce la un ecosistem de investiții mai bun pentru administratorii de pensii și la oportunități sporite pentru o diversificare adecvată a portofoliilor fondurilor de pensii.
Cresc contribuțiile la fondurile private de pensii
Guvernul a punctat deja una dintre obligațiile prezente pe listă. În ședința din 16 martie a fost adoptată o Ordonanță de urgență care prevede majorarea cu un punct procentual a contribuțiilor la fondurile private de pensii (Pilon II). Măsura intră în vigoare începând cu 1 ianuarie 2024 și este inclusă în PNRR, care prevede totodată, ca termen de adoptare, data de 31 martie 2022.
Reforma propusă în PNRR cu privire la sistemul de pensii vizează elaborarea legislației prin care sunt urmărite asigurarea pe termen mediu și lung a sustenabilității și a predictibilității sistemului public de pensii. De asemenea, este inclusă și sustenabilitatea pilonului 2 de pensii.
Contribuția la fondul de pensii administrate privat face parte din contribuția de asigurări sociale datorată sistemului public de pensii și se deduce din veniturile brute lunare care reprezintă bază de calcul pentru contribuția de asigurări sociale.